V štali najmanj 200 let stare domačije pr Petrov na Brodu v Logatcu so to poletje zamenjali stare kamnite stebre, ki podpirajo obokan oziroma velban strop. Nove so ročno izklesali študentje 2. letnika Viške strokovne šole iz Sežane, zamenjava pa je bila vse prej kot lahka. Domačijo Pr Petrov v Logatcu so Korenčevi pra-stari starši kupili pred 102. letoma, nazadnje pa je v njej do pred treh let živela babica lastnika Andreja Korenča. Hiša je sicer prazna, vendar ne sameva, saj ji skušata dati primerno vsebino, pravi lastnica Anja Sedej. Kaj je menjava stebrov pomenila študentom? Več v prispevku Sabrine Mulec.

Izjemen podvig študentov Višje strokovne šole za oblikovanje materialov in fotografijo v Sežani

V štali najmanj 200 let stare domačije Pr Petrov na Brodu v Logatcu so to poletje zamenjali stare kamnite stebre, ki podpirajo obokan oziroma velban strop. Nove so ročno izklesali študentje 2. letnika Viške strokovne šole iz Sežane, zamenjava pa je bila vse prej kot lahka. Domačijo Pr Petrov v Logatcu so Korenčevi prastari starši kupili pred 102 letoma, nazadnje pa je v njej do pred treh let živela babica lastnika Andreja Korenča. Hiša je sicer prazna, vendar ne sameva, saj ji skušata dati primerno vsebino, pravi lastnica Anja Sedej:

Tale naša domačija je stavbna kulturna dediščina. Najlepši prostor v domačiji je štala, ki se vedno znova izkaže kot prijeten prostor za druženje in kulturo.

Rada bi jo ohranila in rešila kulturno dediščino, zato sta se v soglasju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine lotila prenove. Idejo za menjavo stebrov sta dobila po naključju, pravi ravnatelj Višje strokovne šole Sežana Anton Marn:

Nekega dne se je porodila ideja, zakaj stebrov ne bi zamenjali z novimi kamnitimi. Ideja se je zdela vsem “odštekana”, zato smo se odločili, da to naredimo v okviru šole. To je tudi najboljša izkušnja za študente, da se spoznajo s konkretnim položajem.

 

Sabrina Mulec