Kako doživlja razmere slovenski kirurg Rudi Zupan, ki živi in dela v Zürichu

Kako doživlja razmere slovenski zdravnik Rudi Zupan, ki živi in dela v Zürichu

V Sloveniji smo si nekdaj želeli, da bi bili nova Švica, zdaj je vtis, da smo pri obvladovanju epidemije pred njo. Poročila od tam pravijo, da se odziva počasi in netemeljito. Bogata 8-milijonska država, ki je središče svetovnega bančništva, farmacije, diplomacije se je na epidemijo odzvala precej kaotično. Predvsem v kantonu Ticino z desettisočimi dnevnimi migrantskimi delavci iz Italije so razmere zaostrene. Zdravstvenim delavcem so že pred časom prepovedali, da zapustijo državo, pravi slovenski ginekolog porodničar Rudi Zupan, ki živi in dela v Zürichu. A razlike med kantoni so precejšnje.

Zurich je precej strpen in odprt, na švicarski način, seveda. A veliko ne-zdravniških kolegov se je nas, zdravstvenih delavcev, začelo izogibati, iz strahu pred okužbo, ker smo vsak dan na prvi frontni črti.

V Švici bodo omejitve veljale vsaj do sredine aprila. V marsičem so podobne kot v Sloveniji. Zaprti so na primer tudi parki in sprehajališča ob jezeru in reki. V državo lahko vstopajo le švicarski državljani in tisti, ki lahko dokažejo, da tu delajo.

Tudi partner švicarskega državljana, če nima urejenega statusa, ne more v državo.

Erika Štular