Predsednica države Nataša Pirc Musar je konec lanskega leta na Brdu pri Kranju prvič v svojem mandatu slovesno podelila 20 najvišjih državnih odlikovanj in med nagrajenci so bili tudi tržaški Slovenec Samo Pahor, ki je dobil medaljo za zasluge za vztrajno prizadevanje pri priznavanju pravic Slovencev v Italiji, dr. Peter Gstettner, odlikovan za dosežke na področju manjšinskega šolstva in kulture ter za zavzemanje za reševanje problematike koroških Slovencev, ter trije porabski Slovenci.

Predsednica in predsednik krovnih organizacij Andrea Kovač in Karel Holec ter zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss so dobili medalje za zasluge pri ohranjanju slovenskega jezika, kulture in narodne identitete Slovencev na Madžarskem ter za prizadevanja za vsestranski razvoj in napredek Porabja. Erika Köleš Kiss, ki je že tretji mandat zagovornica v parlamentu, je kot učiteljica poučevala slovenski jezik na srednjih šolah in sodelovala pri pripravi učnega načrta za poučevanje slovenskega narodnostnega jezika. Napisala je tudi učbenik Spoznavanje slovenstva. Državno odlikovanje pa je, kot je povedala, dodatno priznanje za njihov trud, ki se je obrestoval tudi na popisu prebivalstva. Za Slovenca se je namreč opredelilo 3.965 ljudi, tretjina več kot na prejšnjem popisu.

Foto: v ospredju odlikovani Slovenci iz sosednjih držav in državna sekretarka na Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

 

Mateja Železnikar