Čeprav predlogi za tri posvetovalne referendume SDS-a - o nastanitvah migrantov, o zaupanju v vlado in o testiranju funkcionarjev na prepovedane droge - ne bodo dobili zelene luči, razprava v Državnem zboru poteka že več ur. Poslanke in poslance čaka tudi glasovanje o treh koalicijskih posvetovalnih referendumih; o konoplji, evtanaziji in o preferenčnem glasu. Ti bodo, kot kaže, skupaj z evropskimi volitvami 9-ega junija.

Druge teme:
- Povezovalni kanalizacijski kanal C0 med Brodom in Črnučami v Ljubljani je s pravnega, tehničnega in zdravstvenega vidika nedopusten, so poudarili nekateri predstavniki inženirske in zdravstvene stroke. Miran Brvar z ljubljanskega kliničnega centra trdi, da kanal dejansko predstavlja povečano tveganje za zdravje prebivalcev v Ljubljani in za oskrbo s pitno vodo, za to po njegovih besedah zdravniki temu nasprotujejo.
- Bitka za izgradnjo močne Evrope še zdaleč ni dobljena, je v ostrem govoru o prihodnosti stare celine opozoril francoski predsednik Emmanuel Macron. Kot je opozoril, Evropa lahko umre, med poglavitnimi nevarnostmi pa je navedel vojno v Ukrajini.
- Hamas naj bi bil pripravljen z Izraelom skleniti premirje, ki bi trajalo najmanj pet let. A izraelski premier Netanjahu vztraja pri uničenju vseh Hamasovih borcev; kritike, ki opozarjajo na civilne smrtne žrtve, pa obtožuje antisemitizma.

Prvi