Mizar, institucija makedonskega temnega vala. Mizar se je z močnim spojem temnega vala in makedonske in bizantinske glasbene tradicije uvrstil med najbolj samosvoje alternativne rokovske fuzijske skupine nekdanje skupne države.

Mizar se je z močnim spojem temnega vala in makedonske in bizantinske glasbene tradicije umestila med najbolj samosvoje alternativne rockovske fuzijske skupine nekdanje skupne države.

V tem tednu se bo v Ljubljani pa tudi v neposrednih prenosih na Prvem zvrstilo lepo število vznemirljivih koncertov v sklopu 38. mednarodnega festivala Druga godba. Že v tednu po njegovem izteku se v Ljubljani obeta nov zanimiv glasbeni dogodek. Leta 1986 je na festivalu Druga godba navdušila mlada makedonska temnovalovska zasedba Mizar. Slednja sodi dobra tri desetletja in pol pozneje med antološke zasedbe makedonske alternativne glasbene fuzije; zelo dobro sta jo sprejela tudi občinstvo in glasbena strokovna javnost v širšem prostoru nekdanje skupne države.  V četrtek se po šestnajstih letih vrača na koncertni oder v Ljubljani. Mizar je nastala v Skopju leta 1981. Od prve postave je v njej ostal le še kitarist in avtor glasbe večine skladb Gorazd Čapovski. Leto 1982 je Mizar navdušila na koncertu na legendarnem zagrebškem festivalu YURM. Po prekinitvi zaradi vojaških obveznosti se je tri leta pozneje zbrala v spremenjeni zasedbi in se z novimi skladbami, v katerih je ustvarjalno spojila temni val in makedonsko in bizantinsko glasbeno tradicijo, umestila med najbolj samosvoje alternativne rockovske fuzijske skupine nekdanje skupne države. Njen izjemni album prvenec iz leta 1988 se uvršča med antološke izdaje njene takratne glasbene produkcije. Naslednji album Mizar »Svjat Dreams« je izšel jeseni leta 1991, ko so do takrat precej povezani prostor začeli dušiti državljanska vojna in tudi vedno bolj neprijazne meje. Konec leta 1991 je Mizar razpadla. Njeni člani so se razpršili na različne strani. Kitarist Čapovski je odpotoval v Avstralijo in tam osnoval skupino Kismet z dokaj podobnimi glasbenimi izhodišči. Mizar se je v spremenjeni zasedbi spet zbrala leta 2003 in do leta 2010 ob menjavah glasbenikov izdala tri albume in tudi precej nastopala. Gorazd Čapovski, ki ima že lep čas dve domači državi, Avstralijo in Makedonijo, je leta 2020 objavil nov single skupine Mizar –»Galeb«. Sledilo mu je lepo število singlov, ki najavljajo njen novi, šesti studijski album. Marca letos je v Skopju izšla odmevna monografija ob štiridesetletnici skupine. V tokratni Etnofoniji bomo nanizali skladbe, ki jih je Mizar izdala v zadnjih dveh letih.

 

Poslušanje:

  1. GALEB Mizar
  2. GLASNICI NA PADOT Mizar
  3. 1903 (SLOBODA ILI SMRT) Mizar
  4. IZGOREN OD OVA SONCE Mizar
  5. LUZNA Mizar
  6. UNINIJE Mizar

 

 

 

 

 

Peter Barbarič, Prvi