Zamrznitev ob spolnem napadu ni izjema, temveč pravilo. Gre torej za običajen človeški odziv.

Posebna raziskovalca Eva in Luka tokrat ob pomoči domačih in tujih strokovnjakinj in strokovnjakov odkrivata, kaj je to toksična moškost, zakaj so spolni stereotipi škodljivi in kako so odraščali mladi v 90. letih prejšnjega stoletja. 

"Živjo, jst sm Andro, star sem 43 let, delam v trgovini. Sm mislu, da bo to začasen job, sam cajt ful hitr mine. Mal ga žuraš, mal potuješ, in se 20 let en, dva, tri obrne. K smo bli tamali, smo delal muziko, risal grafite, bordal, skejtal .. no, skejtal sem jst bl tko no … ne zares. Sem se pelu na skejtu, ja, kšnga olija naredu ... Men je bil ful pomemben imidž, da sem bil dobr oblečen. In to mi je zakon pr mojmu jobu, da mam ful popusta za cote, tko da mam že od vedno najjači outfit. Sej sem skos poslušal, da sem pozer, vsi tipi so me zajebaval. Ampak bejbe so pa na polno dol padale, na ta skejterski babyface look. Že od nekdaj mam punce, ampak nikol nč resnga. To mi ne sede, ne morm met resne zveze … me utesnjuje, nočem se prilagajat. Men je pač kul bit samski."

Če ste žrtev nasilja, se obrnite po pomoč na:

- SOS telefon: 080 11 55, sostelefon@drustvo-sos.si

- Policija: 113, anonimni telefon 080 12 00, anonimna e-prijava

- Društvo za nenasilno komunikacijo

Pa še naslov, kamor nam lahko pišete in razkrijete, kaj vas zanima ali pa poveste svojo zgodbo.Kakšne so vaše izkušnje? Kakšna so vaša prepričanja o spolih, spolnosti, seksu in seksulnosti? Kako ste začeli odkrivati svoje telo? Se vam zdi, da imate osrečujočo spolnost, brez slabe vesti in krivde? Kako vi uživate, kakšne težave imate? Pišete in nam na evolucijauzitka@rtvslo.si ali tukaj anonimno razkrijete svoje spolno življenje.

Marieke Dewitte

Lana Bobić

Prof. dr. Metka Kuhar

Prof. dr. Aleš Črnič

Jaka Sotlar

Chantelle Otten

Igrata Manca Dorrer in Domen Valič, avtorica podkasta je Urška Henigman.

Urška Henigman