"Ne le otroci in najstnice, niti odrasli ljudje ne prepoznavajo spolnega nasilja"

Kako vseprisotno je spolno nadlegovanje, da se dogaja vsak dan, da je to torej problematika, ki je vpeta v vse družbene sfere in strukture nam je, upamo da, postalo jasno tudi pri nas. S sicer kar triletnim zamikom od gibanja #metoo, zdaj pa nadvse aktualnega v balkanski regiji #nisamtrazila, kjer so se z izkušnjami spolnega nadlegovanja najprej oglasile igralke, novinarke, nato pa se je to izjemno hitro razširilo na pričevanja žensk vseh poklicev. V Sloveniji smo že leta 2018 zagnali akcijo #jaztudi, v okviru katere Inštitut 8. marec še danes zbira pričevanja o spolnem nasilju in zlorabi. Anonimna pričevanja. Pri nas se je javno, z imenom in priimkom, izpostavila le igralka Mia Skrbinac. Če se je zdelo enostavno podpirati #metoo v nekem oddaljenem Hollywoodu, a se hkrati obnašati, kot, da se pri nas to ne dogaja, vsaj ne v takšnem obsegu, zdaj #nisisama ne moremo in niti ne smemo preslišati niti v Sloveniji.

#nisisama - pa res ni sama? So žrtve spolnega nasilja, ki se izpostavijo, zares podprte s strani javnosti, v svojem delovnem okolju?

V tokratni Intelekti tudi o tem, zakaj je spolno nadlegovanje oziroma nasilje družbeni problem, ki so ga v največji meri deležne ženske, zakaj se žrtve spolnega nasilja za prijavo  ne odločajo prej in pogosteje – statistika EU kaže, da je policiji prijavljenih le 14 % primerov posilstva, kar pomeni, da je posilstvo eno izmed najmanj prijavljenih kaznivih dejanj. In še -  zakaj je v našo zakonodajo potrebno implementirati model »ja pomeni ja« in zakaj smo v neki točki vsi soodgovorni za nasilje v družbi, tudi spolno. Z nami bodo gostje:

  • Petra Meterc - članica Inštituta 8. marec
  • Simona Rebolj - publicistka
  • Katja Zabukovec Kerin - predsednica Društva za nenasilno komunikacijo

 

Liana Buršič