Ko so se po koncu prve svetovne vojne na zemljevid bližnjega vzhoda vrisovale državne meje, ki prav zdaj spet izginjajo v spopadih, ki divjajo po Iraku in Siriji, je imela pri njihovem nastanku izredno veliko vlogo Angležinja Gertrude Bell. Pogosto jo primerjajo z Lawrencem Arabskim, le da je Gertrude Bell danes manj znana, njena vloga v zgodovini pa je bila mnogo pomembnejša. Bila je prva ženska v britanski vojaški obveščevalni službi, lastnoročno je narisala južne meje Iraka, ustanovila je bagdadski arheološki muzej in si pridobila tako velik ugled med lokalnimi voditelji, da so ji pred muzejem celo postavili spomenik.
Foto: Wikipedia

Gertrude Bell je danes precej neznano ime, toda v zgodovini in geografiji bližnjega in daljnega vzhoda je pustila precejšen pečat. Ko so se po koncu prve svetovne vojne na ozemlju nekdanjega turškega imperija risale nove meje med državami, je marsikatera nastala prav zaradi Gertrude Bell in njenega poznavanja tega območja, sama pa je lastnoročno zarisala južno mejo Iraka.

Gertrude Margaret Lowthian Bell se je rodila 14. julija 1868 v družini vplivnih angleških industrialcev. Šolala se je na Oxfordu kot ena prvih žensk in študij moderne zgodovine zaključila z odliko. Izredno veliko je potovala, dvakrat je potovala okoli sveta, predvsem pa je res intenzivno prepotovala arabske dežele, v katere se je zaljubila. Odlično se je naučila tako arabščine kot farsija, kar ji je omogočalo odlično komunikacijo z lokalnim prebivalstvom in kaj kmalu si je tudi pridobila izjemen ugled med lokalnimi veljaki.

Zbudila pa je pozornost tudi britanskih oblasti. Zaradi njenega izrednega poznavanja arabskih dežel jo je kot sploh prvo žensko zaposlila britanska obveščevalna služba in tako je Gertrude Bell prišla na položaj, kjer je dejansko lahko oblikovala meje bodočih držav. Tako je bila je tudi edina ženska, ki je aktivno sodelovala na kairski konferenci leta 1921.

Kairska konferenca 1921

foto: Wikipedia

Predvsem je bila odločilna njena vloga pri nastanku Iraka. Novi državi je dala ime, prej so to območje imenovali Mezopotamija, ter prepričala nadrejene, da je Irak postal monarhija z lokalnim vladarjem.

Kot velika ljubiteljica zgodovine, se je Gertrude Bell posvečala tudi arheologiji. Financirala je vrsto arheoloških izkopavanj in ustanovila Bagdadski arheološki muzej, ki kot Iraški muzej obstaja še danes.

 

Nina Slaček