V marčevskih epizodah plujemo Na valovih odnosov, ki jim bomo tokrat privoščili odmerek kemije. Oksitocin je veliko več kot »le« molekule, nekateri mu pravijo tudi »hormonsko lepilo družbe«. Prof. dr. Mojca Kržan nam je med drugim v rednih tedenskih jutranjih minutah za nevroznanost pojasnila tudi, zakaj gremo včasih v trgovino samo po poper, vrnemo pa se s polno vrečko stvari. In seveda, kaj ima s tem oksitocin. Se slišimo v četrtek ob 7.25 na Prvem.

O molekuli, ki povezuje, hkrati pa se zaradi nje včasih iz trgovine vrnemo s polno vrečko, čeprav smo šli le po eno stvar

Možgani na dlani se v mesecu marcu posvečajo odnosom. Geslo letošnjega tedna možganov »Človek ni otok« nas spomni na to, da smo ljudje socialna bitja in da nas je to skozi zgodovino zaznamovalo in oblikovalo. Teden možganov prihodnji teden zaradi zdravstvenih tveganj povezanih z novim koronavirusom ne bo potekal, organizatorji se bodo potrudili, da ga bodo organizirali pozneje v letošnjem letu.

Mi pa bomo seveda, kot obljubljeno v štirih epizodah odnosom namenili pozornost.  Tokrat – ker je praznik zaljubljencev, ko se ptički ženijo – hormonu ljubezni.

Pred mikrofon smo povabili prof. dr. Mojco Kržan, predstojnico Inštituta za farmakologijo in eksperimentalno toksikologijo.

“Oksitocin nam omogoča, da nam, ko srečamo »dušo dvojčico«, postane všeč, s tem ko se zbližamo, jo gledamo, poslušamo,  s čisto drugačnimi očmi in ušesi, jo drugače doživljamo, želimo si bližine, dotikov. Dotik tiste osebe nam je na primer veliko bolj prijeten kot od osebe, ki nam ni tako zelo simpatična”

Več in podrobneje pa med podcasti -> Frekvenca X in Možgani na dlani. Serijo pripravljata Mojca Delač in Luka Hvalc. 

“Človek ni otok” je geslo letošnjega tedna možganov, ki pa je zaradi koronavirusa žal prestavljen. S seboj, s teboj, s svetom vstopamo v različne odnose. Kaj pa se pri tem dogaja v naših možganih? V skupni tridelni seriji oddaj Frekvenca X in Možgani na dlani na Radiu Slovenija raziskujemo pomembnost odnosov za psihofizično zdravje, odnose v virtualnem svetu in vpliv hormona oksitocina na socialne možgane. 

Mojca Delač