Sprehod po Pretorski palači v Kopru

Vabljeni na radijski sprehod po prostorih Pretorske palače v Kopru, ki mestu in njegovi istrski okolici že od srednjega veka predstavlja tako moč in oblast, kot tudi lepoto in identiteto. Palača je postavljena na južno stran Titovega trga in skupaj z drugimi zgodovinskimi stavbami sestavlja dušo in srce našega največjega obalnega mesta.

Po Pretorski palači nas vodi Peter Žudić iz Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper:

"Na hodniku v pritličju stoji stara železna avstrijska blagajna iz 16. stoletja. Po zgodbi naj bi bila blagajna najdena na ladji Rex, luksuzni potniški ladji, ki je potonila med Koprom in Izolo ob koncu druge svetovne vojne. Konkretnejših informacij o tej blagajni ni, smo pa bili tudi že prepozni, saj je pač prazna."

"Balkonček na Čevljarsko ulico je tipa balconcino petto d'oca, kar pomeni balkonček v obliki gosjih prsi. To pa zato, ker so ženske v takratnem času nosile široka krila; in da si ne bi umazale oblek so ograjo naredili v takšni izbočeni obliki."

"Z balkona palače ali pa z zvonika stolnice se lepo vidi, da okoli celotnega trga poteka ena takšna bela črta. Legenda pravi, da so se v srednjem veku znotraj te črte lahko sprehajali samo plemiči, bogataši. Zunaj nje pa pač vsi ostali."

Ambrož Kvartič