V Priimkovni delavnici predstavljamo statistiko in nastanek priimkov ter objavljamo pogovore z nosilci obravnavanih priimkov. Če poznate ozadje svojega, če ste ga kdaj raziskovali ali veste za kakšno zanimivo zgodbo, povezano z njim, vas vabimo, da sodelujete z nami. Pokličite 01/475-22-22 ali pa nam pišite na elektronski naslov radioprvi@rtvslo.si. Predstavitve priimkov pripravljamo v sodelovanju s profesorjem Janezom Kebrom. Vsako sredo ob 6.50. Na Prvem.

S tem priimkom se pri nas podpisuje okrog 400 ljudi

Po zadnjih statističnih podatkih z začetka lanskega leta se je s priimkom Ravnik podpisovalo točno 400 prebivalcev in prebivalk Slovenije. Največ – 242 jih je bilo na Gorenjskem, sledi osrednjeslovenska regija s 93 nosilci priimka, v ostalih regijah pa je Ravnikov razmeroma malo – manj kot 20.  

Iz zapisov v starih listinah je razvidno, da je priimek Ravnik na slovenskem ozemlju obstajal že v 15. stoletju. Tako je recimo na južni strani katastrske občine Ljubnica pri Vitanju obstajala kmetija Ravnik.

Po besedah prof. dr. Mihe Ravnika iz Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani se je njegova veja družine pred približno 200 leti ustalila v Bohinju. 

“Predniki so se ukvarjali s fužinarstvom, danes pa smo Ravniki razpeti na mnogih področjih.”

Nataša Rašl