Na 862. mestu po pogostnosti pri nas je priimek, ki ga bomo obravnavali v tokratni Priimkovni delavnici. Je kratek, jasen, pri nas dobro znan. To je priimek Čop.

Pri nas 402 nosilca tega priimka, na Hrvaškem nekaj manj kot 1000

Med priimki v Sloveniji je priimek Čop na 862. mestu. V začetku leta 2019 sta se s priimkom Čop podpisovala 402 prebivalca in prebivalki Slovenije. Ti so bili po regijah razporejeni takole: v gorenjski 128, v osrednjeslovenski 102, v zasavski 68, v jugovzhodni Sloveniji 48, v savinjski 27, v obalno‑kraški 11, v koroški 6, v podravski 5, v pomurski, posavski in primorsko‑notranjski manj kot po 5.

Marija “Ija” Čop iz Podkuma v občini Zagorje ob Savi je povedala, da družina njenega moža izhaja iz malih graščakov, katerih potomci se redno – vsakih pet let – tudi dobivajo.

“Smo mali graščaki še iz Valvasorjevega časa.”

Kot piše profesor Janez Keber je priimek Čop nastal prek vzdevka iz občne besede čòp v pomenu šopa las, dlak ali perja oziroma povezanega šopa oziroma cofa. Cof so prvotno verjetno poimenovali koga, ki je imel lase počesane v čop. Enako bi lahko rekli za tvorjenko Čopar. S tem bi tako lahko pomensko in tvorbeno primerjali tudi priimek Čufar.

Priimki Čop, Čopić ter Ćop in Ćopić sicer obstajajo tudi na Hrvaškem. Recimo s priimkom Čop se tam podpisuje okrog 965 oseb.

Nataša Rašl