Priimek Keber, stoji na 656. mestu, torej se z njim podpisuje približno 437 prebivalcev Slovenije. Največ – 216 v osrednjeslovenski regiji. Profesor Janez Keber, jezikoslovec in imenoslovec, je v zadnji Priimkovni delavnici povedal, da je iz zapisov v starih listinah razvidno, da je priimek Keber na slovenskem ozemlju obstajal že v 15. stoletju.

Zadnji v vrsti je priimek, ki izhaja iz živalskega poimenovanja za hrošča

Priimek Keber, stoji na 656. mestu, torej se z njim podpisuje približno 437 prebivalcev Slovenije. Največ – 216 v osrednjeslovenski regiji. Profesor Janez Keber, jezikoslovec in imenoslovec, je v zadnji Priimkovni delavnici povedal, da je iz zapisov v starih listinah razvidno, da je priimek Keber na slovenskem ozemlju obstajal že v 15. stoletju.

“Ne bi mogel reči, da sem za raziskovanje tega priimka porabil kaj več časa. Za kakšne druge porabim veliko več, ker so tudi težje razložljivi. Priimek Keber se enostavno lahko povezuje izvorno s poimenovanjem žuželke oziroma hrošča. To je lahko majski ali hrošč nasplošno, ni pa koloradski, ker je moj priimek nastal veliko prej, kot je ta hrošč prišel k nam.”

Nataša Rašl