Kakšne spolne vzgoje so deležni mladi v Sloveniji, je zelo odvisno od šole in posameznih učiteljic in učiteljev. To so potrdili mladi, ki sodelujejo pri projektu Prvič. Povedali so, da bi si v šoli želeli dobiti več informacij o spolnosti in telesu.

Prvič na skitu

V Sloveniji so spolno vzgojo kot samostojni predmet ukinili leta 1985, danes se jo poučuje medpredmetno. Kakšne spolne vzgoje so deležni mladi, je tako zelo odvisno od šole in posameznih učiteljic in učiteljev, saj se spolno vzgoje poučuje medpredmetno in z občasnimi gostujočimi predavanji strokovnjakinj in strokovnjakov.

Poudarek je predvsem na bioloških in javnozdravstvenih temah, kot so zaščita pred nenačrtovano nosečnostjo in spolno prenosljivimi okužbami. To so potrdili mladi, ki sodelujejo pri projektu Prvič. Zavrteli so steklenico resnice in odgovorili na vprašanja, kje dobijo pomembne informacije, česa niso izvedeli, pa bi jim prišlo še kako oprav, kaj vedo o čustvih in kako so videti pogovori o spolnosti s starši. O teh temah so se pogovarjali iskreno in brez dlake na jeziku, zato naj oddajo mlajši od 12 let poslušajo ob vodstvu staršev ali skrbnikov.

Pri snemanju so sodelovali Mia Koritnik, Lina Šoper Rijavec, Lavra Malavašič, Jana Petelin Zadnik, Tilen Lajevec, Alexander Stanič, Marko Ponjavič, Ana Vida Resnik, Lučka Novak, Timotej Klinec, Leonardo, Martin Kodarin, Taja Golob, Eva Ipavec. Več o njih na tej povezavi.

Dodatne informacije:

Spolna vzgoja

HPV

Klitopismenost

Ginekologija

Kontracepcija

Urška Henigman