Ljudje si ne izbiramo, kdo nas privlači. Lahko nas privlačijo osebe drugega ali istega spola. Ko govorimo o tem, kdo nas privlači, govorimo o spolni umerjenosti. Mladi, ki bodo v tokratni oddaji Prvič zavrteli flašo resnice, se bodo pogovarjali o tem, kako so ugotovili, kdo jih privlači, kako so svojo spolno usmerjenost razkrili in jo še razkrivajo drugim. Pogovarjali so se spoštljivo, iskreno in brez dlake na jeziku.

Prvič na skitu

Obstaja več različnih spolnih in seksualnih idenitet, ki jih lahko ljudje doživljajo. Prav tako obstajajo ljudje, ki spolno in seksualno identiteto doživljajo fluidno, torej, je v različnih življenjskih obdobjih različna.

Cis heteroseksualna oseba je oseba s spolno in seksualno identiteto, ki pri nas, v zahodni družbi, velja za prevladujočo in normativno. Če se oseba identificira z ženskim ali moškim spolom, ki ji je bil pripisan ob rojstvu, in jo privlačijo osebe nasprotnega spola, rečemo torej, da je cis heteroseksualna oseba.

Kaj je naravno in kaj je normalno različne kulture definirajo različno. Priznavanje in razumevanje raznolikosti spolnih in seksualnih identitet je pomemben del spodbujanja sprejemanja in enakopravnosti v demokratični družbi, ki temelji na spoštovanju človekovih pravic.

Pogovore mladih, ki so se odzvali na povabilo k sodelovanju pri projektu Prvič, smo posneli v Centru mladih v Kopru in Dijaškem domu Poljane v Ljubljani. V oddaji oziroma podkastu Prvič boste slišali, kaj so povedali o tem, kdo jih privlači. Bili so odkriti in brez dlake na jeziku, zato so oddaje primerne za starejše od 12 let.

Pri snemanju so sodelovali Mia Koritnik, Lina Šoper Rijavec, Lavra Malavašič, Jana Petelin Zadnik, Tilen Lajevec, Alexander Stanič, Marko Ponjavič, Ana Vida Resnik, Lučka Novak, Timotej Klinec, Leonardo, Martin Kodarin, Taja Golob, Eva Ipavec. Več o njih na tej povezavi.

Legebitra

Tom telefon

#tosemjaz

Jazintimi

Slovar spolne vzgoje - Spletne zmenkarije

Urška Henigman