Čustva, tako prijetna kot neprijetna, so ključen del človeške izkušnje. V obdobju odraščanja so čustva lahko tudi zelo intenzivna, obstajajo pa določeni stereotipi o tem, kako naj doživljanjo in izražajo čustva osebe glede na spol. To so povedali mladi, ki so v tokratni oddaji Prvič zavrteli flašo resnice in odgovarjali na vprašanja. Govorili so tudi o svojih duševnih stiskah, kje so iskali strokovno psihološko pomoč in ali so jo dobili.

Prvič na skitu

Če si v stiski in meniš, da potrebuješ strokovno pomoč, se lahko obrneš na več naslovov. Najprej v šolsko svetovalno službo in k osebni zdravnici ali zdravniku. Lahko se obrneš tudi na Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov, ki morda deluje v tvojem zdravstvenem domu. Potem so tu še različni drugi programi in organizacije, ki ponujajo brezplačno strokovno pomoč brez napotnice, na primer Posvet - center za psihološko svetovanje. Je pa res, da je trenutno strokovnjakinj in strokovnjakov premalo, zato so vsi polno zasedeni, kar pomeni, da ne pridejo vse osebe takoj na vrsto.

Obrneš se lahko tudi na spletni portal #tosemjaz, pokličeš na TOM telefon 116 111 ali na Zaupni telefon Samarijan 116 123, kjer ti nudijo pomoč 24 ur na dan vsak dan. Za takojšnjo nujno pomoč pa pokliči številko 112.

Pogovore mladih, ki so se odzvali na povabilo k sodelovanju pri projektu Prvič, smo posneli v Centru mladih v Kopru in Dijaškem domu Poljane v Ljubljani. V oddaji oziroma podkastu Prvič boste slišali, kaj so povedali o tem, kdo jih privlači. Bili so odkriti in brez dlake na jeziku, zato so oddaje primerne za starejše od 12 let.

Pri snemanju so sodelovali Mia Koritnik, Lina Šoper Rijavec, Lavra Malavašič, Jana Petelin Zadnik, Tilen Lajevec, Alexander Stanič, Marko Ponjavič, Ana Vida Resnik, Lučka Novak, Timotej Klinec, Leonardo, Martin Kodarin, Taja Golob, Eva Ipavec. Več o njih na tej povezavi.

Družbeni mediji mlade ciljajo s škodljivimi vsebinami

Urška Henigman