V Sobotnem glasbenem večeru urednik Jane Weber poglobljeno analizira širok razpon glasbenih del, predvaja posnetke pomembnejših koncertov domače in tuje glasbene produkcije, prireja žive koncerte in ureja neposredne prenose. Ob sobotah ob 200.00 na Prvem.

DRUGA GODBA 2022 na prvem programu Radia Slovenija!!!

V Sobotnem glasbenem večeru na Prvem, ki ga ureja Jane Weber, nocoj predvajamo koncert skupine Bab L’Bluz, posnet v Kinu Šiška v okviru festivala Druga Godba, ki mu letos na Prvem posvečamo večjo pozornost.

»Bolj kot karkoli drugega smo rock skupina,« pravi vodja skupine Bab L'Bluz - Yousra, ki poje in strelja rife iz svojega awicha [majhnega gembrija], prevlečenega s kozjo kožo. »Awicha uporabljamo kot kitaro in gembri kot bas, oba pri različnih uglasbitvah. Svojo veliko paleto vplivov usmerjamo v glasbo, ki presega meje in potuje skozi čas.«

Občila, kot so: Mojo, The New York Times, BBC, Songlines in Uncut so skupini Bab L'Bluz namenila same hvalospeve. In potem je tu še prejkone najboljši in najbolj odmeven koncert na Womexu 2021! Najbrž res drži, da skorajda ni mogoče najti skupine, ki bi ji uspelo tako hitro kot maroško-francoskemu kvartetu Bab L’Bluz. S svojim imenom (Bab so v arabščini vrata) je odprl vrata tako sebi kot številnim oboževalcem, ki stojijo v vrstah za vstopnice. Zgodba spominja na tisto anatolske skupine Altin Gün, le da imamo tokrat opravka z arabsko različico ob podpori velike založbe Real World Petra Gabriela, ki je izdala skupinin prvenec Nayda iz leta 2020. Z vsem spoštovanjem do gnawe, hassabija in drugih lokalnih tradicij, so zvok in besedila benda Bab L'Bluz poziv mlade generacije k enotnosti in uporu ter gradnji svobodne, pravične in enakopravne skupnosti, ki se oplaja v kulturnih razlikah brez fizičnega omejevanja.

Skupina Bab L’Bluz je na Drugi godbi 2022 nastopila v zasedbi:

Yousra Mansour: električna awisha, vodilni glas, tolkala;
Brice Bottin: električni gembri, kitara, spremljevalni glas;
Hafid Zouaoui: bobni, spremljevalni glas;
ter Jérôme Bartolome: flavta in tolkala

 

Vabljeni k poslušanju!

Prvi