Leto 2018 prinaša rojakom iz sosednjih držav veliko - tudi volilnih - izzivov. Kaj pa Slovenci na Hrvaškem?

Kako vse bolj napete odnose med Slovenijo in Hrvaško občutijo tam živeči  rojaki?  Predsednik krovne Zveze slovenskih društev na Hrvaškem Darko Šonc, gost tokratne oddajeugotavlja, da so zgodovinske vezi med obema narodoma močne:

“Nikoli nista bila v vojni, skupaj sta se borila proti sovražnikom, gradili smo sožitje in to je ogromna energija, ogromen potencial, ki je med nami…. “

Večjih napetosti med ljudmi ni občutiti, pravi Darko Šonc in kot dober primer omeni navijanje gledalcev za slovenske smučarje na tekmi na Sljemenu nad Zagrebom. Celo sam je bil ob tem nekoliko presenečen, saj je prav zaradi nesoglasij med državama glede arbitražne razsodbe, vendarle pričakoval manj prijazen sprejem. Ljudje so normalni, pravi:

“Mogoče celo še bolj, kot prej. In to je pomembno za nas kot skupnost, da ne začutimo nasprotovanja, sovražnosti…. Iz teh odnosov med narodoma bi se mogoče lahko kaj naučili tudi politiki.”

Leto volitev

Pred rojaki v sosednjih državah je letos precej izzivov, tudi volilnih. Slovenci na Madžarskem se tako že pripravljajo na volitve svojega zagovornika v madžarskem parlamentu. O tem več pove Martin Ropoš, predsednik Državne slovenske samouprave.

 

 

 

 

 

 

 

Kaj pa si v letu, ko bodo na avstrijskem Koroškem imeli deželne volitve, obeta Mitja Rovšek? Koroškega Slovenca mlajše generacije, vodjo Slovenske prosvetne zveze iz Celovca, gostimo v tokratni oddaji.

Dan emigranta

Ustavili smo se tudi v Čedadu na tradicionalnem dnevu emigranta. Tako kot so včasih ljudje odhajali iz beneških dolin s trebuhom za kruhom, žal, odhajajo tudi danes.

Prisluhnite rojakom iz sosednjih držav.

Prvi