54. študijski dnevi Draga na Opčinah, 110-let delovanja SPD Kočna iz Sveč na avstrijskem Koroškem, druženje mladih umetnikov v Monoštru, težave slovenskih kmetovalcev v sosednjih državah

Jezik in identiteta

Na Opčinah pri Trstu so se udeleženci 54. Drage osredotočili na vprašanja jezika in identitete danes. Časi so se namreč spremenili, ugotavlja Sergij Pahor, predsednik društva slovenski izobražencev, ki pripravlja študijske dneve, in opozarja na še vedno neuresničene določbe zaščitne zakonodaje. Še vedno čakajo na vrnitev Narodnega doma v Trstu in Trgovskega doma v Gorici, na zajamčeno politično zastopstvo in stalno delujoče skupno omizje državnih institucij in predstavnikom slovenske manjšine, pravi:

»Imamo še veliko nerešenih problemov in ti se zrcalijo v vprašanju pripadnosti. Identiteta je bila zagotovljena tistim starim rodovom, ki so doživeli fašizem in so zaradi reakcije do fašizma bili Slovenci.«

Danes fašizma ni več, je prepričan Sergij Pahor, v Italiji je sicer demokracija, vendar za slovensko narodno skupnost ne velja v celoti.

»Zato se identiteta počasi izgublja, se spreminja. Zato moramo o tem razmišljati, da ne bi izgubili z jezikom tudi identitet.«

110-let SPD Kočna

Dne 29. avgusta 1909 je Gregor Pak sklical shod z namenom, da se ustanovi gori imenovano društvo. Shod se je vršil pri Adamu in je bil zelo dobro obiskan. Ko je sklicatelj shod otvoril, je podal po kratkem pozdravu besedo dr. Arnejcu. Govornik je v šaljivo resnem govoru poudarjal potrebo izobrazbe in bodril ljudstvo, naj se vsi mladi in odraščeni vpišejo v društvo.

 110 let pozneje je bilo v središču Sveč resnično svečano. Sredi vasi je stalo ogrodje Krznarjeve domačije, kjer je bilo ustanovljeno društvo. Panoji nameščeni v okenskih okvirjih pa so obiskovalce opozarjali na nekatere ključne dogodke v bogati zgodovini društva. Ogrodje so postavili člani Mlade Kočne, neformalnega mladinskega odseka društva.

V obnovljenem Colnarjevem poslopju je potekal kulturni program, na katerem so nastopili mednarodno uveljavljeni glasbeniki, povezani s Svečami, ter domači mešani cerkveni zbor.

SPD Kočna, ki je v zadnjih letih znana predvsem po slikarskem tednu, ki ga pripravljajo v Vrbnikovi domačiji, kjer je galerija Franca Goršeta in park z njegovimi doprsnimi kipi pomembnih koroških slovenskih kulturnikov in kulturnic.

Društvo je že od začetkov namenjeno izobraževanju, pojasnjuje predsednica Alenka Weber.

»Morda tudi zato, ker so se ustanovitelji zelo močno zavedali, kako pomembna je slovenska beseda, da se jo goji in prenese na prihodnje rodove, kar se je odražalo že v samem imenu Slovensko krščansko izobraževalno društvo.«

To je eno glavnih vodil tudi danes, ko je slovensko besedo slišati vedno manj, dodaja predsednica društva, ki se opira na krepko jedro dejavnih članov društva, med katerimi so tudi mladi člani.

Društvo Kočna je imelo že kmalu po ustanovitvi knjižnico, desetletja je deloval moški pevski zbor, nekaj časa tudi tamburaška skupina. Že kmalu so  postavili oder in na njem uprizarjali gledališke predstave. In deli tega odra, shranjenega v eni od kleti, skupaj z zaveso iz leta 1909 je vnovič postavljen v obnovljenem Colnarjevem poslopju. Prvič so na njem nastopili sveški mednarodno uveljavljeni glasbeniki – Bernarda Fink Inzko, Velentina Fink Inzko in Markus Fink, Tonč Feinig in Nada Tavčar, študentka petja in medicine v Ljubljani.

Več o praznovanju pomembnega jubileja v Svečah lahko slišite v tokratni oddaji.

Mladi likovni umetniki tokrat ustvarjali v Porabju

V Monoštru se je na 49. mednarodni likovni koloniji mladih zbralo 15 rojakov iz Slovenije, Avstrije, Italije in Porabja. Kot je Silvi Eöry povedala sekretarka Zveze Slovencev na Madžarskem Nikoleta Vajda so letos mladi svojo kreativnost izražali nekoliko drugače. Skupaj z mentoricama so namreč delali gibljive skulpture in lutke iz blaga.

»Kot sem videla tudi sama, gre za novost izražanja otroške kreativnosti. Sami si zamislijo, kaj bodo naredili in kako, tudi šivali so, nekateri celo prvič v življenju, in mislim, da je to koristno za njih.«

 

Srečanje koordinacije Agraslomak na sejmu Agra

Pridružimo se predstavnikom slovenskih kmetijskih organizacij iz sosednjih držav, povezanih v koordinacijo Agraslomak. Na kmetijskem sejmu v Gornji Radgoni pristojne predstavnike Slovenije tradicionalno  opozorijo na svoje težave. Kako je letos s kmetijstvom rojakov  v zamejstvu?

Prisluhnite oddaji!

Mateja Železnikar