Pouk na dvojezični šoli v Špetru, kako do predstavnika Slovencev v hrvaškem saboru, novi izzivi tudi za porabske Slovence, kulturno življenje koroških Slovencev med epidemijo in po njej

Šole v  Furlaniji – Julijski krajini do začetka novega šolskega leta ostajajo zaprte. Kako so se v spremenjenih razmerah znašli na dvojezični šoli v Špetru, pojasnjuje ravnatelj David Klodič. Videmska pokrajina se ne ponaša z dobrimi internetnimi povezavami, zato so bili izzivi še večji, pravi, toda znašli so se presenetljivo dobro. Povsem pa se je ustavilo kulturno življenje in prav to bi lahko vse manjši slovenski narodni skupnosti povzročilo velike težave.

“Naša šola je ena od referenčnih točk tudi na področju kulture, tu so še številna druga kulturna društva in zdaj se je vse ustavilo. Še posebej pa moti, da so tudi vsi stiki med ljudmi prekinjeni. Tako kot bi bilo vse zamrznjeno. To boli in upam, da ne bo preveč vplivalo na naše nadaljnje delovanje.”

Pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami Slovenci na Hrvaškem iščejo svojega kandidata, ki bi jih zastopal v saboru. Kakšne možnosti imajo za uspeh? O tem in novi strategiji, v kateri bo tudi večja politična participacija, se pogovarjamo s predsednico Zveze slovenskih društev dr. Barbaro Riman.

“Imamo še 14 dni in poskusili se bomo vnovič pogovorit s potencialnimi kandidati. Biti danes Slovenec na Hrvaškem ni najbolj popularno. Naučili smo se, kako biti manjšina s kulturnim delovanjem, toda zdaj se moramo naučiti biti manjšina tudi na politični ravni.”

Leto dni po prevzemu vodenja Zveze Slovencev na Madžarskem gostimo Andreo Kovacs, ki je prepričana, da nam bo novi korona virus vedno v opomin, toda v karanteni se ne da večno živeti.

“Treba je začeti normalno delati, za skupnost in skupaj!”

Na avstrijskem Koroškem bi bili ti tedni zaradi obeleževanja 100. obletnice koroškega plebiscita kulturno še bolj živahni kot običajno. Epidemija je izvedbo številnih prireditev onemogočila, številne so preložili na jeseni in prihodnje leto. Da bi vsaj nekoliko potešili kulturne potrebe, sta obe krovni kulturni organizaciji koroških Slovencev postavili virtualni oder na spletu, poimenovan Kino v karanteni, ki bo ostal tudi po koncu epidemije, napoveduje poslovodja Slovenske prosvetne zveze Mitja Rovšek.

“Vzpostavili bomo profesionalno platformo, ki jo bodo lahko uporabljala vsa kulturna in prosvetna društva na Koroškem, imela bodo neposreden dostop do nje, toda za to moramo dobiti tudi ustrezno opremo.”

Tudi na avstrijskem Koroškem se kulturno življenje prebuja. V Pliberku je tako v muzeju Wernerja Berga na ogled največja razstava doslej, vstop v muzej pa usmerja semafor. Kaj pa se dogaja na jadrnici Zora s koroškimi umetniki in umetnicami na krovu, ki je obtičala v arktičnem ledu? Odgovor pozna Emil Krištof iz Unikuma – univerzitetnega kulturnega centra celovške univerze.

Prisluhnite!

Mateja Železnikar