Pomladne in poletne mesece s kulinaričnega vidika brez dvoma zaznamuje tudi peka mesa na žaru. Izbira mesa, soljenje, mariniranje, priprava žara, spremljanje središčne temperature … vse to so dejavniki, ki vplivajo na končni izdelek, torej na to, kako sočno in okusno bo pečeno meso. V rubriki Veste, kaj jeste smo tokrat pod drobnogled vzeli nekaj najpogostejših trikov, pa tudi mitov, povezanih s peko mesa na žaru.

Matej Stipanič o skrivnostih peke mesa na žaru

Izbira mesa za piknik je stvar okusa oziroma osebne preference posameznika, je pa bolj kot to, kateri kos mesa bomo pekli, pomembna priprava oziroma načrtovanje peke mesa. Če želimo meso marinirati in s tem obogatiti okus, to storimo dan pred samo peko, precej enostavna pa je tudi odločitev, kdaj meso solimo, pravi poznavalec in raziskovalec žara Matej Stipanič.

Nič ni narobe, če meso solimo pred peko, moramo pa vedeti, da se sol stopi in prodre v meso. Če hočemo meso soliti pred peko, moramo to storiti nekaj ur vnaprej, da bo sol naredila svoje. Druga možnost pa je, da meso posolimo z grobo soljo ali solnim cvetom po tem, ko je že pečeno. S to metodo pridemo do bolj izrazitega okusa mesa; ko se v ustih stopijo mesni sokovi, slina in kristali soli, pride do prave romantike in eksplozije okusov.

Pri peki mesa je nepogrešljiv pripomoček termometer za spremljanje središčne temperature. Poznamo hitre vbodne termometre, ki jih vstaviš, odmeriš, vzameš ven in pečeš naprej, ali pa bolj sofisticirane termometre s sondo, ki omogočajo spremljanje več kosov mesa hkrati.

Termometer nam omogoča, da mesa ne prepečemo ali pa premalo spečemo, kar je v primeru perutnine lahko tudi nevarno. Glavni nasvet je ta, da se pri peki mesa nikoli ne zanašamo na čas, občutek, otip in podobno, ampak izključno na središčno temperaturo mesa in če vemo, katero temperaturo želimo doseči, lahko ta postopek ponovimo vedno znova in dobimo popolno pečeno meso.

Prvi