Oddaja je posvečena skladatelju in dolgoletnemu vodji Plesnega orkestra Radia Ljubljana Bojanu Adamiču. Adamič je že pred vojno ustvarjal z različnimi zasedbami; leta 1934 je ustanovil svoj prvi ansambel, vodil je študentski orkester Broadway, med vojno pa je v glavnem štabu vodil godbo. Po vrnitvi iz vojske je začel iskati člane svojih prejšnjih zasedb in ustanovil Plesni orkester Radia Ljubljana. Prvi nastop je imel 27. junija 1945 ob ponovnem odprtju Postojnske jame, jeseni istega leta pa je orkester tudi uradno postal del Radia Ljubljana.
Z Adamičem se je začela razvijati tudi slovenska zabavna glasba, natančneje, popevka in šanson. Prav on je k orkestru pripeljal Jelko Cvetežar, Beti Jurkovič, Marjano Deržaj in Majdo Sepe.
V skoraj 20 letih umetniškega vodenja in ustvarjanja za orkester je Bojan Adamič odločilno vplival ne samo na razvoj Big Banda, ampak tudi na razvoj slovenskega jazza in zabavne glasbe. Prav v Studiu 14 se je pod njegovim vodstvom začelo snemanje slovenske glasbe. Leta 1961 je orkester prevzel Jože Privšek, Bojan Adamič pa se je zaposlil kot vodja Glasbene produkcije.
Bojan Adamič se je po odhodu iz orkestra bolj posvetil filmski glasbi, opremil je približno 200 filmov, poleg tega pa je napisal tudi veliko šansonov, glasbe za simfonični orkester, scenske glasbe tako za gledališče kot za otroške predstave in skladb za pihalni orkester.

Alja Kramar