Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je prepoznala delo slovenske neprofitne organizacije oz. mladinske zveze Brez Izgovora na področju kajenja med mladimi, zato jim bo danes v Bruslju podelila nagrado za prispevek k razvoju tobačne kontrole na globalnem nivoju. Malo po 14h sta predstavnika organizacije priletela v Bruselj. Še pred njunim odhodom pa je Darja Pograjc govorila z ustanoviteljem organizacije Janom Pelozo.

Svetovna zdravstvena organizacija je organizaciji Brez izgovora Slovenija podelila nagrado za prispevek k razvoju tobačnega nadzora na svetovni ravni

Brez izgovora Slovenija je neprofitna organizacija, mladinska zveza, v kateri mladi delajo za mlade. “Kritiziraj, predlagaj, ukrepaj” je njihov moto, ukvarjajo pa se s tem, kako mlade naučiti kritičnega mišljenja in jih spodbujati, da postanejo dejavni člani družbe. Trajnostni razvoj in javno zdravje sta krovni področji, s katerima se ukvarjajo, v sklopu tega pa dejavno pristopajo tudi k problematiki kajenja med mladimi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je prepoznala njihovo delo na tem področju in jim danes ob 16.00 v Bruslju podelila nagrado za prispevek k razvoju tobačnega nadzora na svetovni ravni. Pred odhodom v Bruselj je ustanovitelj organizacije Jan Peloza povedal:

Ta nagrada je za nas nekaj, kar je oskar za igralca v Hollywoodu. To pomeni, da nas je največja, najmočnejša organizacija na področju javnega zdravja na svetu priznala za neki življenjski prispevek in za nas so ti občutki res neverjetni.

Na vprašanje, kakšen točno je ta prispevek k razvoju tobačnega nadzora na svetovnem trgu, Jan Peloza odgovarja, da je bilo treba med seboj povezati vse pike in poudariti nemoralne prijeme, ki jih uporablja tobačna industrija.

Pač zelo smo se morali izpostaviti in nekaterim od nas se je življenje nekoliko poslabšalo, saj smo bili deležni številnih groženj, anonimk, takih relativno diskreditacijskih postopkov, ki jih tisti, ki ne opozarja na krivice, ni deležen.

Mladi iz organizacije Brez izgovora se ukvarjajo z ozaveščanjem osnovnošolcev, dijakov in študentov, opravili so več raziskav o dostopnosti tobačnih izdelkov, zagovarjajo strožji nadzor nad kršitelji zakonodaje na tem področju. Organizacija pa je bila prepoznana tudi kot eden bolj zasluženih za sprejetje napredne slovenske zakonodaje na področju tobaka leta 2017.

NA svetovni ravni nas redno kontaktirajo različne institucije, raziskovalni inštituti, posamezniki, druge nevladne organizacije, tudi znanstveniki, in sprašujejo po izkušnjah. Ker določene zadeve pri nas delamo prvič in nekatere druge države, predvsem z Balkana, poskušajo videti, kaj se pri nas dogaja in ali to sploh deluje. In ponosno lahko rečem, da se je vse, za kar nam je industrija na tak ali drugačen način grozila, da nas bo tožila ali kar koli drugega, izkazalo za streljanje brez nabojev.

Darja Pograjc