Ministrstvo za kulturo je včeraj v javno obravnavo po tiho in brez obvestila vpletenim akterjem poslalo spremembe in dopolnitve kar treh medijskih zakonov: Zakona o RTV, Zakona o Slovenski tiskovni agenciji in Zakona o medijih. Odzive je poiskala Katja Arhar.

Zakon o RTV, Zakon o Slovenski tiskovni agenciji in Zakon o medijih

Ministrstvo za kulturo je včeraj v javno obravnavo po tiho in brez obvestila vpletenim akterjem poslalo spremembe in dopolnitve kar treh medijskih zakonov: Zakona o RTV, Zakona o Slovenski tiskovni agenciji in Zakona o medijih. Najprej pade v oči izjemno kratek rok javne razprave. Pet dni namreč ni dovolj časa za pripravo pripomb in predlogov za tako obsežen medijski zakonski sveženj.

»Če se samo spomnim situacije iz leta 2004. Takrat je bil predviden enako kratek rok za javno razpravo, pet delovnih dni. To je bil rok, ki je bil takrat predviden samo za naravne katastrofe. Mislim, da javna Radiotelevizija, ne takrat ne danes, ni naravna katastrofa. Mislim, da gre za zelo pomembno kulturno, družbeno institucijo, še posebno pomembna je v trenutkih kot je trenutni,« pojasnjuje dr. Marko Milosavljević z Fakultete za družbene vede.

Pri tem ne gre le za RTV, temveč tudi za Slovensko tiskovno agencijo. Spremembe zakona namreč določajo, da bi štiri člane v petčlanskem nadzornem svetu imenovala vlada, direktorja STA pa bi lahko z večino nadzorni svet razrešil še pred iztekom mandata. Petra Lesjak Tušek, predsednica Društva novinarjev Slovenije:

»Gre za poskuse finančne destabilizacije in slabitve RTV, do neke mere tudi za komercializacijo. Hkrati vidimo tudi zelo nevarno spremembo upravljanja oziroma kar prevzem Slovenske tiskovne agencije.»

Zakonski trojček še ni koalicijsko usklajen, prav tako je po navedbah Ministrstva za kulturo še vedno v medresorski obravnavi. Javna razprava o spremembah in dopolnitvah Zakona o RTV, Zakona o Slovenski tiskovni agenciji in Zakona o medijih bo potekala do 15. julija.

Katja Arhar