Ste si danes že privoščili vrček piva? Danes imate za to prav poseben razlog, vsak prvi petek v avgustu namreč že skoraj povsod po svetu praznujejo mednarodni dan piva. Tudi temu prazniku pa letos daje pečat globalna pandemija COVID-19. A ta nikakor ne zmanjšuje pomena in poslanstva praznika. Prav nasprotno, sporočajo iz Združenja slovenskih pivovarn. Z Jernejem Smolnikarjem, predsednikom združenja, je ob pogovoru z brezalkoholnim pivom nazdravila Andreja Čokl.

Praznik pivovarjev, hmeljarjev, dobaviteljev in lastnikov pivnic, barov, gostiln in restavracij letos nekoliko drugačen

Ste si danes že privoščili vrček piva? Na današnji petek je za to prav poseben razlog, vsak prvi petek v avgustu namreč že skoraj povsod po svetu praznujejo mednarodni dan piva. Tudi temu prazniku pa letos daje pečat globalna pandemija COVID-19. A ta nikakor ne zmanjšuje pomena in poslanstva praznika. Prav nasprotno, sporočajo iz Združenja slovenskih pivovarn. Jernej Smolnikar, predsednik združenja, poudarja pomen povezovanja.

"Govorimo seveda o povezovanju oskrbovalne verige, ki se je v času pandemije razdrla. Ponovno povezovanje vseh deležnikov je ključno za oživitev te panoge v Sloveniji in tudi širše v Evropi."

Ker je pivovarska panoga močno vezana na segment hotelirstva in gostinstva, ki je bil letos med najbolj prizadetimi zaradi pandemije, se je pivovarjem občutno zmanjšal obseg povpraševanja in s tem tudi prodaje. Okoli tretjina prodanega piva namreč pride do kupca prav prek gostinstva in tega prek trgovskih poti ni mogoče nadomestiti. Za mnoge pivovarje se je torej pomembna ali celo edina pot na trg prekinila preko noči. Evropsko združenje pivovarjev je tako na Evropsko komisijo naslovilo predlog za pomoč panogi.

"Med drugim predlagamo zmanjšanje davka na dodano vrednost, morebitno zmanjšanje trošarin ..."

Uvedbo turističnih bonov v Sloveniji pivovarji sicer pozdravljajo, nekoliko so boni vendarle pomagali pri oživljanju gostinstva, a ne v tolikšni meri, kot so pričakovali.

Pa še nekaj o okusu slovenskih pivopivcev:

"Potrošniki so vedno bolj zahtevni, želijo poskusiti kaj novega. Opazen je razcvet v slovenskem pivovarstvu, različni tipi piva za različne okuse. V zadnjem obdobju postaja zelo popularno brezalkoholno pivo, predvsem med mladimi, in mislim, da se bo ta trend tudi nadaljeval."

Praznovanje mednarodnega dneva piva naj bo radostno, a zmerno in odgovorno, še dodaja Smolnikar.

Andreja Čokl