Kmalu po prvem valu epidemije so v javnost prišli zaskrbljujoči rezultati raziskave Fakultete za šport o velikem padcu telesne pripravljenosti slovenskih otrok. Prav tako je marsikdo, ki je epidemijo preživel predvsem med 4 stenami in na kavču, ugotovil, da se mu je telesna kondicija zelo hitro precej zmanjšala. Že takrat so strokovnjaki, tako tisti s področja medicine kot tisti s področja telesne aktivnosti, opozarjali, da moramo tudi v času epidemije poskrbeti za redno gibanje in vzdrževanje kondicije. Tudi ta namreč vpliva na to, kako uspešno se bomo spopadli z morebitno okužbo.Več v pogovoru Andreje Čokl z doc. dr. Vedranom Hadžićem, dr. med., s Fakultete za šport.

Zakaj, koliko in kako se gibati v skladu z omejitvami

Kmalu po prvem valu epidemije so v javnost prišli zaskrbljujoči rezultati raziskave Fakultete za šport o velikem padcu telesne pripravljenosti slovenskih otrok. Prav tako je marsikdo, ki je epidemijo preživel predvsem med štirimi stenami in na kavču, ugotovil, da se mu je telesna kondicija zelo hitro precej poslabšala. Že takrat so strokovnjaki, tako tisti s področja medicine kot tisti s področja telesne aktivnosti, opozarjali, da moramo tudi v času epidemije poskrbeti za redno gibanje in vzdrževanje kondicije. Tudi ta namreč vpliva na to, kako uspešno se bomo spopadli z morebitno okužbo. In ker tovrstnih opozoril ni nikoli preveč, smo za nekaj priporočil za gibanje v času epidemije prosili doc. dr. Vedrana Hadžića, dr. med., z ljubljanske Fakultete za šport.

Najprej otroci: zaradi podaljšanih počitnic in pouka na daljavo šolarji verjetno še nekaj časa ne bodo imeli redne telesne vadbe, za katero je poskrbljeno v šolah.

"Za mladoletne otroke smo odgovorni starši. Predvsem moramo biti sami dober zgled, otroke pa moramo naučiti tudi odgovornega ravnanja v teh razmerah. Sami jih peljimo na sprehod, ta pomaga tudi proti anksioznosti in stresu, ki lahko vplivata na otroke. Marsikaj lahko naredimo tudi doma, v stanovanju."

Tudi odrasli potrebujemo dovolj gibanja. To vpliva na naše zdravje, dobro počutje in tudi na imunski sistem, kar pomeni, da je lahko morebitni spopad z okužbo bolj uspešen.

"Ljudje, ki imajo več mišične mase, ki so bolj 'fit', ki so bolj zmogljivi, pridejo boljše 'skozi' tudi, ko zbolijo. Pa ne ne le v primeru koronavirusa, ampak tudi v primeru drugih bolezni."

Kakšno gibanje je najbolj priporočljivo, kako pogosto in kako se rekreirati v stanovanju, pa v pogovoru z dr. Hadžićem.

Andreja Čokl