Podatki kažejo, da je povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah v Ljubljani višje od ponude. Seveda je podobno tudi na področju rabljenih stanovanj. Epidemija ni ustavila rasti cen kljub drugačnim pričakovanjem. Po podatkih Geodetske uprave je povprečna cena rabljenega stanovanja lani prvič presegla 2900 evrov na kvadratni meter. V Mariboru in Celju je povprečna cena s 1410 evri dosegla rekordno vrednost. V Kranju je porasla na 2180 evrov, v Kopru je padla z 2440 na 2380 evrov. Več Marko Rozman.

V Ljubljani je povprečna cena rabljenega stanovanja lani prvič presegla 2900 evrov na kvadratni meter

Podatki kažejo, da je povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah v Ljubljani višje od ponude. Seveda je podobno tudi na področju rabljenih stanovanj. Epidemija ni ustavila rasti cen kljub drugačnim pričakovanjem. Marko Rijavec se s svojo družino v teh dneh seli. Za njim sta prodaja dozdajšnjega bivališča in nakup nepremičnine, kjer naj bi živel v prihodnje. Iz Ljubljane se seli na njeno obrobje.

"Cene so dokaj visoke. Mi smo imeli to srečo, da smo istočasno prodajali svoje stanovanje in kupovali nepremičnino. Si pa ne predstavljam, kako je za enega mladega človeka, ki se želi osamosvojiti in iti na svoje. Brez pomoči staršev in s povprečnimi ali nadpovprečnim dohodki se mi zdi to nemogoče."

Po podatkih Geodetske uprave je povprečna cena rabljenega stanovanja lani prvič presegla 2900 evrov na kvadratni meter. V Mariboru in Celju je povprečna cena s 1410 evri dosegla rekordno vrednost. V Kranju je porasla na 2180 evrov, v Kopru je padla z 2440 na 2380 evrov.

Čeprav so številni pričakovali, da bo pandemija upočasnila rast cen nepremičnin, se ni spremenilo nič. Direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami Boštjan Udovič poudarja, da ljudje kupujejo in prodajajo nepremičnine predvsem s čustvi.

"Ne vem, zakaj so vsi pričakovali, da bodo cene padle. Samo epidemija na to na more vplivati oziroma lahko vpliva posredno. Seveda lahko padejo cene, vendar je ta padec posledica padca povpraševanja, ne ponudbe. Če ponudba pade, grejo cene navzgor."

 

Marko Rozman