Kot smo že poročali, tornadi, ki so v noči s petka na soboto prizadeli več zveznih držav na jugu in srednjem zahodu ZDA, so zahtevali več deset življenj, od tega največ v Kentuckyju. To območje so prizadeli štirje tornadi, od tega eden, ki je prizadel skoraj 400 kilometrov dolgo območje. Poleg smrtnih žrtev je Kentucky po besedah guvernerja verjetno ostal brez najmanj 1000 hiš, več deset tisoč odjemalcev je brez elektrike, nacionalna garda pa pomaga iskati preživele, ranjene in mrtve. Decembra ponavadi zaradi mrzlega vremena ni toliko tornadov. Nekateri domnevajo, da gre za posledico podnebnih sprememb, saj je te dni po ZDA nenavadno toplo. Marko Korošec, ljubiteljski meteorolog in lovec na tornade poudarja, da je dogodek zelo nenavaden, ker se je zgodil sredi zime.

V ZDA so bili priča enemu največjih divjanj tornadov v ameriški zgodovini

Kot smo že poročali, tornadi, ki so v noči na soboto prizadeli več zveznih držav na jugu in srednjem zahodu Združenih držav, so zahtevali več deset življenj, od tega največ v Kentuckyju. To območje so prizadeli štirje tornadi, od tega eden, ki je prizadel skoraj 400 kilometrov dolgo območje. Poleg smrtnih žrtev je Kentucky po besedah guvernerja verjetno ostal brez najmanj tisoč hiš, več deset tisoč odjemalcev je brez elektrike, nacionalna garda pa pomaga iskati preživele, ranjene in mrtve. Decembra po navadi zaradi mrzlega vremena ni toliko tornadov. Nekateri domnevajo, da gre za posledico podnebnih sprememb, saj je te dni po Združenih državah nenavadno toplo. Marko Korošec, ljubiteljski meteorolog in lovec na tornade, poudarja, da je dogodek zelo nenavaden, ker se je zgodil sredi zime.

"Vse skupaj se je začelo nekje nad Pacifikom. Velik frontalni sistem je najprej zajel Havaje, potem pa se je premaknil v Združene države in južno Kanado. Nastal je globok ciklon, ki je pomagal iz Mehiškega zaliva poriniti vroč in vlažen zrak proti severu. Ko je ta fronta prišla iz skalnatega gorovja na razgrete ravnice, so se pojavile zelo močne supercelične nevihte in od tega je nastalo 50 tornadov. Od tega 15–20 zelo rušilnih."

Marko Rozman