Na mednarodni dan knjig za otroke in mlade, ki ga praznujemo danes, tako kot vsak dan po svetu potujejo zgodbe. Dobre in slabe, vesele in tragične, resnične in izmišljene, pripovedovane ter napisane in narisane v knjigah.

FOTO: Pixabay

To je mogoče razbrati tudi iz poslanice in plakata, ki ju je tokrat prispevala japonska sekcija Mednarodne zveze za mladinsko književnost. Avtorica besedila, ki po svetu nosi naslov: Na krilih zgodb, z močjo domišljije proti novim začetkom, je pisateljica Eiko Kadono, ki je leta 2018 prejela Andersenovo nagrado. V njej piše o zgodbah, ki priletijo kamorkoli, na straneh knjige povedo zgodbo, ki si jo nekdo zaželi in prisluhnejo, kako bralcem ob tem vznemirjeno bije srce. Plakat letošnjega mednarodnega dneva knjig za otroke je ilustrirala japonska književnica in ilustratorka Nana Furija. Glede na nedavno objavljene rezultate o bralni pismenosti pri nas, ki niso najbolj vzpodbudni, so promocije branja med mladimi bralci še kako zaželene. Ime osrednje mednarodne nagrade za mladinsko književnost bo znano čez slab teden dni, ko se začenja tudi častno gostovanje Slovenije na tej eni največjih tovrstnih knjižnih prireditev na svetu. Slovenija sicer nima več predstavnika v ožjem izboru za Andersenovo nagrado, so pa zato v izbor za spominsko nagrado Astrid Lindgren, nagrado ALMA, letos od slovenskih avtoric in avtorjev, ilustratork in ilustratorjev, med številnimi drugimi umetnicami in umetniki, nominirani in nominirane tudi Jana Bauer, Peter Škerl in Ana Zavadlav. Tudi to nagrajeno ime bo znano v času trajanja bolonjskega sejma. Dodajmo še, da so za nagrado IBBY iRead za izjemne mentorje branja sta nominirana Slavko Pregl in Darja Lavrenčič Vrabec. Pri nagradi za promotorje branja IBBYAsahi je nominirano Društvo Bralna značka Slovenije.
Več predsednica Slovenske sekcije IBBY Tina Bilban, direktorica Javne agencije za knjigo Katja Stergar in članica stokovne skupine, tudi ilustratorka, Tanja Komadina.

Magda Tušar