Približno 50 voditeljev evropskih držav in ustanov Unije v neposredni bližini Ukrajine razpravlja predvsem o tej državi in gostiteljici srečanja Moldaviji, ki si prizadevata za priključitev 27-terici. Zaradi napetosti na severu Kosova je bilo veliko pozornosti namenjene tudi srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću.
Druge teme:
- Kosovo in Ukrajina ter z njo povezano dogajanje so bili tudi v ospredju zasedanja vodij diplomacij zveze Nato v Oslu. Srečanje je prav tako zaznamovalo prizadevanje, da bi Turčija odobrila priključitev Švedske še pred julijskim vrhom zavezništva. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je dejal, da je ta teden že govoril s turškim predsednikom Erdoganom in napovedal skorajšnji obisk omenjene države.
- Vlada je s potrditvijo srednjeročnega obrambnega programa določila prednostne naloge razvoja in nakupov vojaške opreme. O tej so v preteklosti odločali birokrati in politiki v pisarnah, je dejal premier Robert Golob in dodal, da bodo po novem bolj poslušali vojake na terenu.
- Kakovosten in vzdržen javni zdravstveni sistem bomo po prepričanju zdravniške zbornice dosegli z ustreznimi delovnimi razmerami. Kot je še dejala predsednica zbornice Bojana Beović, je treba v sistem vključiti vse zdravnike.