Eyachew Tefera iz Etiopije

Streha Afrike, Križišče ljudstev, Zibelka življenja – vse to so imena, ki jih nosi Etiopija. Staro ime za državo je Abesinija. Legenda pa pravi, da je tudi biblijska kraljica iz Sabe izhajala iz te države. V Etiopiji se nahaja največji sladkovodni vir na Zemlji – jezero Tana, od koder izvira Modri Nil. Eno od mest na obali tega velikega jezera je Bahir Dar, iz okolice katerega prihaja Eyachew Tefera, ustanovitelj Inštituta za afriške študije. K nam je prišel, ko je Jugoslavija umirala in ko se rojevala nova, samostojna Slovenija. S prihodom v Maribor se je osamosvojil tudi sam:

“Počutil sem se kot razbojnik. V Mariboru vsak večer pijejo vino in špricer. Meni se je zdelo čudno, kako da dekleta pijejo več kot jaz, pa niso pijana, jaz pa sem.”

Eyachew je bil pred selitvijo doma mladi asistent. Nato so mu ponudili, da šolanje nadaljuje v tujini. Ko se je prijavljal na izmenjavo, je imel v mislih Veliko Britanijo, ZDA, Francijo, Nemčijo, na koncu so mu dodelili Slovenijo, kljub temu da je na prijavnico sploh ni napisal. Najprej k nam ni želel priti, ko pa je, je imel s seboj povratno letalsko karto, da bi se lahko v naslednjem letu kadarkoli vrnil. V Mariboru je svoj čas najprej namenil učenju slovenščine in razločevanju belcev med seboj, saj se prej z njimi skoraj nikoli ni srečal:

“Vsi so bili podobni. Dolgo sem imel probleme.”

Zdaj je to že preteklost, pravi in našteva stvari, ki so mu v Sloveniji res všeč: “Zgodovinski napisi po slovenskih krajih, mešanica starih in novejših tradicijah npr. kurenti, dobra organiziranost, skrb za naravne vire. Večkrat pa bi lahko izrekli besedo oprosti. Mislim, da so Slovenci res zamerljivi.”

Andreja Gradišar