Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Gori, doli, naokoli

113 epizod

113 epizod


Oddaja za vse popotnike in tiste, ki jim je naša deželica premajhna. Ne preslišite oglašanj popotnikov iz najbolj skritih kotičkov našega planeta in nasvetov za vse tiste, ki se na pot šele odpravljate.


26. 03. 2016

30 let od Černobila in prečudovita Kolumbija

V zadnji oddaji Gori, doli, naokoli vas bomo peljali v Španijo, v Ukrajino, kjer letos mineva 30 let od jedrske nesreče v Černobilu, na Kubo, kjer je v trgovini edini res povsod dostopen artikel rum, in v Kolumbijo, kjer ljudje (še) niso navajeni turistov. Za konec pa vam ponujamo še pozdrave in želje nekaterih naših popotnikov, ki so z nami večkrat delili svoje zgodbe iz tujine: Jasne Gabrovšek, Tine Pogorelčnik, Nine Šoštarič, Aleša Juvanca in Martina Šale.


21. 03. 2016

Kako potovati po Kubi?

Za glavno mesto Peruja velikokrat slišimo, da ni najbolj varno mesto. A naša popotnika (Urška Madžarac in Nejc Hren) je Lima pozitivno presenetila. Res je sicer, da ponoči nista hodila po ulicah, a navdušena sta bila nad vzdušjem v mestu in nad perujsko kulinariko. Na Kubi pa se mnogi navdušujejo nad starimi ameriškimi avtomobili, ki jih je res veliko. Kako potovati po tej državi, lahko izveste od Martina Šale v tokratni oddaji, v kateri smo slišali tudi, da sta Urška in Gregor Kelt na svoji 3 tisoč kilometrov dolgi peš poti prišla že do Barcelone.


05. 03. 2016

Čarobno jezero Titikaka

Naši popotniki in popotnice vas bodo popeljali po najvišjem ležečem plovnem jezeru na svetu Titikaka (Titicaca), vas seznanili z možnostmi nastanitve na Kubi in vam ob materinskem dnevu, ki ga na Irskem praznujejo 6. marca, predstavili položaj žensk v tej evropski državi.


27. 02. 2016

Povodne konje lahko vidiš le s pomočjo uroka

V tokratni oddaji bomo kar nekaj pozornosti namenili živalim. V Tanzaniji je Jaka Brzin želel videti povodne konje, ki pa jih po zatrjevanju domačinov ne morete videti brez njihove pomoči. Izgovoriti morajo urok, da te živali, ki so izredno nevarne in obožujejo vodo, postanejo vidne vašim očem. Ali mu jih je uspelo videti? V Boliviji bomo izvedeli, za kakšne živali skrbijo v zavetišču, kjer sta dva tedna delala Urška Madžarac in Nejc Hren. V zavetišču, ki se financira z dobrodelnimi prispevki in s prodajo nakita in torbic, ki jih izdeluje ustanoviteljica zavetišča, sicer Švicarka, sicer nimajo povodnega konja, imajo pa kar nekaj drugih za nas eksotičnih živali. Sledili bomo tudi zakoncema Kelt, ki peš in brez denarja hodita po Kataloniji. Za nas imata sporočilo: zamislite si nekaj, kar si želite, in to z mislimi ustvarite. Sama sta tako na primer prišla do palačink s čokolado.


22. 02. 2016

Severni sij in življenjski standard na Islandiji

Čakajo nas tri evropske zgodbe. Islandijo pozimi obišče veliko turistov, tudi zato, ker severni sij pričara razglede in poglede, ob katerih ti zastane dih. Ne le o naravnih lepotah, govorili bomo tudi o naravnih bogastvih in življenjskem standardu na tem otoku v severnem Atlantskem oceanu. Glede na višini minimalne in povprečne plače na Islandiji se zdi, da ni več sledu o bančnem bankrotu iz leta 2008. Kljub statističnim številkam, ki kažejo na gospodarsko rast, pa ljudje na Irskem ne občutijo okrevanja gospodarstva. Razmere so zaradi visokih najemnin in 82 tisoč brezposelnih težke tudi za družine. 700 jih je izgubilo streho nad glavo, na ulici Dublina je 1.500 otrok. Naša popotnika, ki potujeta peš po Zahodni Evropi, sta v Španiji že prečkala 1.000 kilometer njune poti. Odločila sta se, da bosta od tam naprej potovala brez denarja.


13. 02. 2016

Ko miss turizma iz Italije ne ve, kje je Slovenija

V oddaji Gori, doli, naokoli nam bo družbo delala slovenska miss turizma 2015, ki je na svetovnem turistično-lepotnem tekmovanju v Maleziji pridobila tudi naziv miss fotogeničnosti 2016. Kako je, če v deževni dobi potuješ v Malezijo kot manekenka in nekot popotnica, izveste v tokratni oddaji. Pa še na rajsko plažo bomo zavili v Tanzaniji in izvedeli, kdo so menoniti v Paragvaju - gre namreč za posebno versko in etnično posebno manjšino, za potomce Nemcev, ki so si na močvirskem ozemlju ustvarili svoje mesto.


06. 02. 2016

V Maliju stane kamela 2 tisoč evrov

V tokratni oddaji izveste, kakšna je predvolilna kampanja na Irskem in s kakšnimi političnimi, socialnimi in gospodarskimi programi želijo stranke prepričati volivce za njihov glas. Predvolilno kampanjo na zelenem otok nam je približala Nina Šoštarič. Po glavnem mestu Paragvaja sta se Urška Madžarac in Nejc Hren odpravila v Filadelfijo (ne, nismo se zmotili). To paragvajsko mesto je nekaj zelo posebnega – gre za umetno mesto, ki so ga v 20. letih prejšnjega stoletja ustanovili prav posebni priseljenci v južno Ameriko – menoniti. Končal se je tudi humanitarni rally od Budimpešte do Bamaka, z Adamom Klemmom pa smo poklepetali še o Maliju. Tam so mu za ženo ponujali 100 kamel, ena kamela pa stane 2 tisoč evrov. Komu so namenili največ pomoči in zakaj je vesel, da je že doma? Prisluhnite oddaji!


30. 01. 2016

Glavno mesto Paragvaja popotnika ne navduši

V oddaji Gori, doli, naokoli bomo v naslednjih oddajah sledili potovanju Urške Madžarac in Nejca Hrena po Južni Ameriki. Svojo pot sta začela v Paragvaju, državi, ki med popotniki ni na vrhu priljubljenih in zanimivih držav. Glavno mesto te države - Asuncion tudi naša popotnika ni preveč navdušilo. Preveč je bilo umazano, neprijazno turistom in kaotično, svetla točka pa sta bila njuna gostitelja, s pomočjo katerih sta lahko lažje raziskovala mesto, življenje v njem in tipično paragvajsko hrano. Adam Klemm se že nahaja na meji med Mavretanijo in Malijem ter se torej bliža cilju rallyija The Great African Run. V pogovoru z njim pa smo izvedeli, kako se ta država razlikuje od Maroka, kakšne so tipične hiše in kako se ljudje znajdejo, da kaj zaslužijo - pretvarjajo se, da so policisti ... Z Jakom Brzinom pa bomo potovali po Tanzaniji in ugotavljali, kako se je država spremenila v zadnjih 12 letih, odkar jo je Jaka prvič obiskal.


23. 01. 2016

Na poti do Bamaka in "tradicionalna šola" v Tanzaniji

V katalonskem nacionalnem parku bomo skupaj z Urško in Gregorjem Keltom lovili dobre vile, ki živijo v tamkajšnjih bajkah in ljudskem izročilu, v Tanzaniji nas bo Jaka Brzin odpeljal v tamkajšnjo tradicionalno šolo, kjer se mladi fantje učijo pravih vrednot in spolne vzgoje. Izsledili bomo Adama Klemma, ki je že prevozil približno polovico razdalje rallyja The Great African Run. Pred tednom dni je štartal iz Budimpešte, zdaj pa je nekje v Maroku.


18. 01. 2016

Na invalidskem vozičku po Tanzaniji in z avtom do Malija

Boštjan Lederer in Vesna Škrlj sta se vrnila s svojega potovanja po Tanzaniji. To ne bi bilo nič posebnega, če ne bi bil Boštjan mišični distrofik in se je na Kilimandžaro, na safari, k plemenom in na rajski otok Zanzibar odpravil na invalidskem vozičkom. Na posebno pot se v soboto tudi Adam Klemm. Pred njim je več kot 8.000 kilometrov dolg rally od Budimpešte do Bamaka - The Great African Run.


16. 01. 2016

Z invalidskim vozičkom v Tanzanijo in z avtom do Malija

Boštjan Lederer in Vesna Škrlj sta se vrnila s svojega potovanja v Tanzanijo. To ne bi bilo nič posebnega, če ne bi bil Boštjan mišični distrofik in se je na Kilimandžaro, na safari, k plemenom in na rajski otok Zanzibar odpravil na invalidskem vozičkom. Na posebno pot se v soboto odpravlja Adam Klemm, član Big Band RTV Slovenija. Pred njim je namreč dvotedenski rally, in sicer od Budimpešte do Bamaka – The Greet African Run.


16. 01. 2016

Na invalidskem vozičku po Tanzaniji in z avtom do Malija

Boštjan Lederer in Vesna Škrlj sta se vrnila s svojega potovanja po Tanzaniji. To ne bi bilo nič posebnega, če ne bi bil Boštjan mišični distrofik in se je na Kilimandžaro, na safari, k plemenom in na rajski otok Zanzibar odpravil na invalidskem vozičkom. Na posebno pot se v soboto tudi Adam Klemm. Pred njim je več kot 8.000 kilometrov dolg rally od Budimpešte do Bamaka - The Great African Run.


09. 01. 2016

Dobri mož v Kataloniji: Caga Tio: Stric, ki kaka

V Španiji so se božično-novoletni prazniki in počitnice končale šele po Sv. treh kraljih. V Kataloniji imajo kar nekaj posebnih obredov in običajev, ki spremljajo zadnje dni starega in nove dni novega leta. Otrokom darila ne prinašajo Sv. Miklavž, Božiček ali dedek Mraz, pač pa Stric, ki kaka (Caga Tio - na fotki z Urško in Gregorjem Keltom) in Sveti trije kralji. Izvedeli bomo še, kakšno je staro mestno jedro glavnega mesta Estonije, ki je pod zaščito Unesca, in kaj je estonski nacionalni šport: kiiking. Preverili smo tudi utrip na irskem. Tam so božično-novoletne dni otežile nevihte in poplave, Irsko pa to leto čaka kar nekaj obletnic in izzivov.


02. 01. 2016

V Koreji je bolj kot 1. 1. pomembno tradicionalno novo leto

Ker so avtobusne povezave do številnih gradov v Latviji slabe, se po tej baltski državi najlažje potuje z najetim avtomobilom. Liter bencina je cenejši od evra, cestnin ni, ceste pa so dobre. Po besedah Martina Šale so v baltskih državah izumili tudi božično-novoletno drevo. Že v 15. stoletju so v obrtniških četrtih na jelko obešali sladkarije, na božični večer pa so smreko prenesli na glavni mestni trg. V Španiji bomo sledili Urški in Gregorju Kelt, ki imata za sabo že skoraj 800 kilometrov hoje. Tam, kjer sta, so se spomnili dobrega načina, kako se boriti proti smetem in plastičnim kozarcem na prireditvah na prostem. Več izveste v oddaji, v kateri bomo šli še v Južno Korejo. Izvedeli bomo več o korejski kulinariki in tamkajšnjih praznikih. Bolj kot 1. januar je tam pomembno njihovo tradicionalno novo leto – seollal. Praznujejo ga, tako kot Kitajci in drugi azijski narodi, na prvi dan prvega luninega meseca oz. na drugo novo luno po zimskem solsticiju. Leta 2016 bo to 8. februarja. Korejci verjamejo, da takrat s praznovanjem v novo leto prikličejo srečo in odženejo zle duhove.


26. 12. 2015

Zimbabve

Vabljeni na potepanje po Zimbabveju. O tej celinski državi v južni Afriki smo se pogovarjali z Maxom Zimanijem, Zimbabvejcem, ki že 30 let živi v Sloveniji. Katere so tipične jedi, kako domačini svoja poganska verovanja povezujejo s krščanstvom, kako praznujejo božič, kaj si je treba v tej državi ogledati? Z Maxom smo se dotaknili tudi aktualnih družbenih in političnih razmer v državi. Že dolga leta jo vodi Robert Mugabe, ki mu mnogi očitajo preveč diktatorsko držo. Nekoč zaradi safarijev in Viktorijinih slapov popularna turistična destinacija se danes sooča še z dvema težavama – hitro sečnjo gozdov in nelegalnim lovom na velike sesalce. Kljub temu lahko v Zimbabveju še vedno vidite velikih 5 – leva, leoparda, slona, bivola in nosoroga.


19. 12. 2015

"Južnokorejci so nenehno pod pritiskom"

Izvedeli bomo, da so otroci in mladi v Južni Koreji pod nenehnim pritiskom, saj so njihovi dnevi zapolnjeni s številnimi obšolskimi dejavnostmi. Fantje morajo služiti 2-letni vojaški rok, pritisk pa se ne neha tudi, ko že dobijo zaposlitev - delajo tudi do 14 ur na dan. Na Tenerifu se bomo povzpeli na najvišji vrh Španije vulkan - El Teido, obiskali pa bomo tudi eno od vulkanskih jam, ki so zelo drugačne od naših apnenčastih. Na kopenskem delu Španije pa bomo spali kar na parkirišču in pod oljkami - naša popotnika sta peš prišla že do Figueresa.


16. 12. 2015

Na Kilimandžaro na invalidskem vozičku

Odpotovali bomo v Korejo, pripešačili do Španije in na drzen podvig pospremili Vesno in Roberta, ki je na invalidskem vozičku - odpravljata se na najviški afriški vrh Kilimandžaro.


05. 12. 2015

Miklavževanje na Nizozemskem

5. decembra se bomo v oddaji Gori, doli, naokoli posvetili Miklavžu oz. Sv. Nikolaju – izvedeli bomo, kako dan tega svetnika obeležujejo na Nizozemskem. Tam je namreč Miklavž zelo pomemben dobri mož – ne le darila in sprevodi, pomembne so tudi pesmi – kakšne in zakaj, boste izvedeli v pogovoru z veleposlanikom Kraljevine Nizozemske. Čudeže bomo iskali tudi v Franciji in se v Maleziji ustavili v Kuala Lumpurju.


28. 11. 2015

Ne le nogomet in tango, tudi duh Che Guevare

Gost oddaje bo Mauro Lugano, Argentinec italijanskega rodu, ki ga je v Slovenijo pripeljala ljubezen. Svojo državo nam bo predstavil ne le kot državo nogometa in tanga, temveč tudi kot deželo, kjer je še vedno prisoten duh Che Guevare. Ta revolucionar se je namreč rodil leta 1928 v Argentini. Kje se najbolj čuti ta duh, kje spoznamo tisti pravi Buenos Airesa, kako potovati po državi, ali je v tej južnoameriški državi nevarno, kakšnim kulinaričnim užitkom se je treba prepustiti - o vsem tem bomo govori z našim gostom. Sprehodili pa se bomo tudi po Singapuru, tej mestni državici s 5,5 milijona prebivalci, kjer je po besedah Nataše Vrhovec vse zelo urejeno, čisto in drago.


21. 11. 2015

V Afganistanu je varno le v Kabulu

V poslušanje vam ponujamo pogovor z Vasjo Badaličem, ki se je vrnil iz Afganistana in Pakistana. Tam je bil že osemkrat, zato nas bo zanimalo, koliko so se razmere v teh dveh državah spremenile, kako sta državi povezani, dotaknili pa se bomo tudi življenjskih razmer v Afganistanu, zaradi katerih mnogi bežijo iz države. Nataša Vrhovec pa potuje po Maleziji, ki je turistom dosti bolj prijazna država. Raziskuje mangrove in deževni gozd, se bori proti nadležnim živalim, ki pijejo kri (katerim vas sprašujemo v popotniški zanki), in pohajkuje po plažah, kjer je zaradi počitnic tudi veliko domačinov. V virtualni svet nas bo popeljala Nina Šoštarič. V Dublinu je namreč potekal Web Summit, kjer so podjetja predstavila novosti na področju spletnih aplikacij.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt