Pogovor s prof. dr. Urošem Ahčanom, predstojnikom Kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline

Pogovor s prof. dr. Urošem Ahčanom, predstojnikom Kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline

Slovenija je že večkrat dokazala, da ima posameznike, ki premikajo meje mogočega in med njimi je zagotovo tudi profesor doktor Uroš Ahčan, predstojnik Kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline v ljubljanskem Kliničnem centru. Skupaj z ekipo je kot prvi na svetu naredil nov nos iz telesu lastnih tkiv. Model nosu je bil najprej mesec dni nameščen na roki bolnice, da ga je preraslo njeno tkivo, potem pa so ji ga presadili na obraz in ga prekrili s kožo s čela.

Ta operacija je bila moj največji izziv doslej in skupaj s primarijem Vojkom Didanovičem sva ga odlično izpeljala v velikem medsebojnem sodelovanju, kot dva veslača na olimpijski progi, kjer je zamah od vsakega posameznika odvisen za končni rezultati. Napori so bili veliki, zadovoljstvo na koncu pa še toliko večje.

Takšni uspehi so predvsem rezultat izrednega entuziazma posameznikov, ki žal velikokrat zaradi slabih razmer doma odidejo v tujino.

Slovenija je zelo majhna, za ozka področja ima samo enega do dva specialista in če eden ali celo oba gresta, specialistov ni več, oddelek pa razpade. Kaj se zgodi potem, so nam jasno pokazali zdravniki, ki so prišli iz Amerike. Zato je treba narediti vse, da se vzpostavijo zadovoljivi delovni pogoji in da so ljudje zadovoljni.

Snežana Ilijaš