Pandemija covida-19 je razgalila strah, neučinkovitost in ranljivost posameznika, družbe v celoti in sistemov, od katerih smo tako ali drugače odvisni prav vsi: šolstva, zdravstva in tudi skrbi za najbolj ranljive – ti so gotovo starostniki v domovih za starejše. Če kdaj, je rdeči alarm, da je zagotovo nujno potrebno urediti to področje, prižgan prav v tem času. Srebrna nit je združenje, ki se zavzema za dostojno starost. Vodi ga Biserka Marolt Meden. In tako celovito in vztrajno, kot se je lotila projekta gradnje nove Pediatrične klinike, tako se zdaj loteva luknjičastega sistema skrbi za starejše.

Kdo bo odgovarjal za številne nepotrebne smrti starejših?

Pandemija covida-19 je razgalila strah, neučinkovitost in ranljivost posameznika, družbe v celoti in sistemov, od katerih smo tako ali drugače odvisni prav vsi: šolstva, zdravstva in tudi skrbi za najbolj ranljive – ti so gotovo starostniki v domovih za starejše. Če kdaj, je rdeči alarm, da je zagotovo nujno potrebno urediti to področje s sistemskimi spremembami, prižgan prav v tem času.

Treba je narediti prvi korak - spremeniti kadrovske normative, da bodo zaposleni imeli boljše pogoje za delo, da bodo z oskrbovanci lahko v miru spregovorili nekaj besed. Povprečna starost v Domovih je 83 let. Skoraj vsi oskrbovanci imajo kakšno od kroničnih bolezni, zato potrebujejo toliko več socialne in zdravstvene oskrbe. Ta mora biti zagotovljena.

Zaposleni morajo takoj dobiti dodatke za čas epidemije, pravi Biserka Marolt Meden, odločevalci pa bi morali tako ali drugače poskrbeti, da zaposleni ne bi zapuščali teh delovnih mest. Kadrovsko stanje v obdobju covida, v katerem  znotraj domov delujejo sive in rdeče cone z okuženimi, je botrovalo tudi tragičnim zgodbam.

Če morata dva človeka ponoči skrbeti za 150 judi, je nemogoče, da nadzorujeta vse okužene, potencialno okužene in vse ostale. Stalne zdravniške pomoči pogosto ni. Strokovnjaki pa ob tem opozarjajo, da se zdravstveno stanje zaradi covida lahko nenadoma poslabša.

Srebrna nit, združenje, ki se zavzema za dostojno starost, črpa informacije od oskrbovancev in svojcev oskrbovancev - ti so pogosto poročali o osamitvi njihovih svojcev oziroma pomanjkanju stikov. Mnogim se je bolezen, na primer demenca, zelo poslabšala. Poleg tragičnih pa dobimo tudi lepa sporočila, pravi Biserka Marolt Meden. Prejela je klic gospe iz enega od domov.

Vesela novica, je rekla. Po nekaj mesecih sem danes lahko prvič odšla na sprehod izven doma!

 

Darja Groznik