Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Izbris PRVI

54 epizod

54 epizod



28. 03. 2024

Kampanja My Voice, My Choice zajela Evropo - pogovor s Silvio Casalino

V mesecu marcu, mesecu žensk, je zaživela vseevropska, mednarodna kampanja imenovana My Voice, my Choice (Moj glas, moja izbira), ki je segla tudi čez evropske meje, celo v Holywood in katere cilj je zagotovitev reproduktivnih pravic na ravni Evropske unije. Namreč samo v Evropi je že več kot 20 milijonov žensk brez dostopa do varnega, medicinskega splava. Najslabše je za ženske na Poljskem, a tudi v Italiji in na Hrvaškem se položaj žensk slabša. Ob nedavnem zgodovinskem vpisu pravice do splava v Francosko ustavo, se je voditeljica Tita Mayer pogovarjala z univerzitetno profesorico, magistrico vesoljskega inženirstva in aktivistko za človekove pravice Silvio Casalino.O tem kaj pomeni vpis pravice do splava za ženske v Franciji, kako so potekala prizadevanja za to politično spremembo in kaj prinaša mednarodna kampanja Moj glas, moja izbira, v tokratni Aktualni temi.


22. 02. 2024

Plezanje: cela kopica dražljajev za naše možgane

V tokratni epizodi Možganov na dlani spet potujemo v plezalno steno. Ste tudi vi kot otroci veliko plezali naokoli, recimo po drevesih, pohištvu in podobno? Prof. dr. Uroš Marušič z Inštituta za kineziološke raziskave v Kopru pravi, da se ta kompleksni elementarni gibalni vzorec ne pojavlja in spodbuja več tako pogosto kot včasih, za naše možgane in telo pa je pomemben. Tudi če želimo nabrati nekaj pomembne "rezerve" za starost. Vse bolj poglobljen pogled na razvoj nevroznanosti ponuja tudi področje rehabilitacije (športnih) plezalcev, s katero se ukvarja kineziolog Ahac Istenič. Oba sta bila gosta Mojce Delač.


17. 01. 2024

Danes do trinajstih 13:00

Petnajstminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanja, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.


03. 01. 2024

Izbor intervjujev iz leta 2023 - 2. del

Prvo sredo v letu 2024 smo namenili drugemu delu izbora najodmevnejših intervjujev preteklega leta. Kar 46 sogovornikov se je zvrstilo lani in med njimi smo izbrali 14 najodmevnejših. Odlomke prvih sedmih ste slišali prejšnjo sredo, danes pa bomo predvajali še preostale. Poslušali boste lahko odlomke iz pogovorov z dr. Urošem Ahčanom, patrom Karlom Gržanom, arheologom dr. Markom Meletom, psihiatrom dr. Robertom Oraveczom, šansonjerko Vito Mavrič, predsednico Zveze slovenske podeželske mladine Anjo Mager ter hidrologom Rokom Fazarincem.


03. 01. 2024

Tudi ure potrebujejo redne preglede in generalni servis

Vsaka ura, ne glede na to, ali je mehanska ali baterijska, potrebuje redne preglede in kontrole strokovnjaka, vsakih nekaj let pa tudi čiščenje mehanizma oziroma tako imenovan generalni servis. Takrat urarski mojstri mehanizem razstavijo do zadnjega vijaka, vzvoda in koleščka. Kako je to videti v praksi, nam bo v prvem svetovalnem servisu letošnjega leta povedal urarski mojster David Lečnik.


28. 12. 2023

Srečno, možgani!

Dragi možgani, njih uporabniki in navdušenci, pa se družimo skupaj še zadnjič v letošnjem letu. Naši možgani imajo seveda to izjemno sposobnost, da zmorejo potovati v času. Lahko pomislijo, kako je bilo med letom dni, lahko si tudi pričarajo podobo sveta in življenja v prihodnjem letu. Skratka, so naš izjemen potovalni in časovni stroj, ki pa ni nezmotljiv in na žalost tudi ne nepokvarljiv. Mojca Delač bo v nekaj minutah pogledala nazaj in naprej. Je že tako, povezati celo leto vsebin o možganih v eno malho jutranjega izbora bi bilo tako, kot da bi rekli, da je za jezik v možganih potreben en nevron. Ne gre. Je omrežje, sodelovanje in povezovanje. Lahko ga zaželimo tudi možganom.


15. 11. 2023

Inštitut za raziskovanje krasa obeležuje 75 let

Skoraj polovica Slovenije leži na kraških tleh in več kot polovica pitne vode, s katero se oskrbujemo, priteče iz kraških vodonosnikov. Slovenska pokrajina Kras je botrovala poimenovanju vseh tovrstnih pokrajin na svetu, številni izrazi za kraške pojave pa izhajajo iz slovenskega jezika. Zasluga gre gotovo Inštitutu za raziskovanje krasa, ki sicer deluje v sklopu Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, s svojimi sodelavci pa predstavlja vodilno raziskovalno in študijsko središče v mednarodnem prostoru. V stavbi v središču Postojne so se rojevale številne znanstvene discipline, povezane s krasom, zato radi rečemo, da je to mesto na prepihu med Primorsko in Notranjsko središče svetovnega krasoslovja. Inštitut letos obeležuje 75-letnico delovanja in prav to je botrovalo odločitvi, da ga obišče tudi naša terenska ekipa, ki jo sestavljata Sabrina Mulec in Damjan Rostan.


13. 09. 2023

Prof. dr. Nico Bohnen: Alzheimerjevo bolezen vidim bolj kot motnjo življenjskega sloga, ne nesrečno usodo zaradi biologije

September, svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni, letos poteka z geslom Nikoli prezgodaj, nikoli prepozno, pri tem pa poudarja dejavno vedenje in življenjski slog, ki zmanjšata tveganje za demenco. Tudi o tem se bomo v oddaji Intervju pogovarjali s prof. dr. Nicolaasom Bohnenom, uglednim nevroznanstvenikom in nevrologom z Univerze v Michiganu, ki se na svoji raziskovalni poti zlasti posveča Parkinsonovi bolezni, Alzheimerjevi bolezni in obliki demence, o kateri manjkrat govorimo – demenci z Lewyjevimi telesci. Kakšni so najnovejša spoznanja, diagnostika, možnosti zdravljenja, kako sodeluje z ekipo v Sloveniji, pa tudi kaj ima z nevrodegenerativnimi boleznimi naš način življenja? O tem se je s prof. dr. Nicolaasom Bohnenom pogovarjala Mojca Delač.


11. 08. 2023

Iz Radiosfere - Jelka Cvetežar

Izbrana skladba: Jelka Cvetežar - Ko boš prišla na Bled Glasbeni predlogi so bili: Jelka Cvetežar - Ko boš prišla na Bled Nino Robić - Ura brez kazalcev Whitney Houston - The Greatest Love of All


13. 04. 2023

Možgani na glas! 1/2 Nevrogene motnje glasu

Dobro jutro, dragi možgani, dobro jutro, glas. Ker zvok, ki ga dela človek s svojimi govorilnimi organi ,16. aprila praznuje svetovni dan, bosta tudi dve aprilski epizodi, ki ga objemata kot glasilki, namenjeni glasu. V prvi Mojca Delač ob pomoči foniatrinje prof. dr. Irene Hočevar Boltežar raziskuje nevrogene motnje glasu.


30. 03. 2023

Jože Skok, upokojeni novinar Radia Slovenija

Jože Skok je svojo poklicno pot posvetil delu na Radiu Slovenija. Preizkusil se je tako rekoč v vseh novinarskih žanrih, bil pa je tudi aktiven v novinarskem sindikatu, ki ga je dokga leta tudi vodil. Z njim se je pogovarjala Lucija Fatur.


13. 12. 2022

Kriptovalute med špekualcijami in obeti alternativne tehnologije

Zadnji dve leti so bile kriptovalute v ospredju pozornosti predvsem zaradi vrtoglavih donosov, s katerimi so se lahko pohvalili tisti, ki so v elektronske kovance pravočasno vložili svoja sredstva. Danes se zdi, da se je kripto svet znašel sredi hude zime.


28. 11. 2022

Stane Ivanov

Kako se stapljajo oblikovanje, pravljičarstvo, uganke in glasba, bo razkril iskriv klepet z nočnim gostom, ki s svojimi nastopi razveseljuje staro in mlado. Če boste pripravljeni na reševanje njegovih ugank, vas bo nagradil s prisrčno zgoščenko, o svojem življenju, ki ni bilo vedno pravljično, pa bo, z odlomki iz njegovih pravljic, v pogovoru z voditeljico Lucijo Grm, razpredal Stane Ivanov.


26. 11. 2022

HUDO 26.11.2022 BRUTO

Kako izgleda dan v življenju pisateljice in kako napisati šolski spis? O pisanju smo govorili v oddaji Hudo, temo pa so si izbrali mladi novinarji s I. OŠ Celje, kjer smo izpeljali radisjke novinarske delavnice. Pred mikrofon so povabili kar nekaj zanimivih gostov, tudi eno najbolj branih slovenskih pisateljic Deso Muck.


14. 11. 2022

O medvedu, ki je rad bral

Večer je medvedov najljubši del dneva. Pripoveduje: Polde Bibič. Napisala: Tatjana Kokalj. Pravljica z natečaja za oddajo Lahko noč, otroci! Posneto v studiih Radia Slovenija 2010.


29. 10. 2022

»Pet in dvajset« pravil za zapis števil

V Kiksu bodo znova v ospredju številke. Andreja Gradišar jih je postavila v to vlogo. Skupaj z doc. dr. Tino Lengar Verovnik, predavateljico na ljubljanski Fakulteti za družbene vede in sodelavko Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, boste tako lahko v naslednjih minutah ponovili osnovna pravila o zapisu številk, se te naučili zapisati skupaj z znakom in besedo za odstotke, spomnili se bomo tudi, kako pravilno zapišemo desetletja in stoletja.


29. 10. 2022

»Pet in dvajset« pravil za zapis števil

V Kiksu bodo znova v ospredju številke. Andreja Gradišar jih je postavila v to vlogo. Skupaj z doc. dr. Tino Lengar Verovnik, predavateljico na ljubljanski Fakulteti za družbene vede in sodelavko Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, boste tako lahko v naslednjih minutah ponovili osnovna pravila o zapisu številk, se te naučili zapisati skupaj z znakom in besedo za odstotke, spomnili se bomo tudi, kako pravilno zapišemo desetletja in stoletja.


26. 10. 2022

Benjamin bi rad pobožal mavrico

Za srečo ti ni treba najti mavrice. Dovolj je, če jo iščeš. Pripoveduje: Matej Recer. Napisal: Jurij Černič. Pravljica z natečaja za oddajo Lahko noč, otroci! Posneto v studiih Radia Slovenija 2010.


25. 10. 2022

Pastirica in dimnikar

Pravljica o ljubezni med dimnikarjem in porcelanasto pastirico, ki se ji svet zdi prevelik … Pripovedujejo: Vesna Jevnikar, Zvone Hribar, Aleš Valič, Saša Mihelčič, Uroš Smolej. Napisal: Hans Christian Andersen. Posneto v studiih Radia Slovenija 2005.


25. 10. 2022

25. oktober


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt