Jutranji pogovor z bruseljskim dopisnikom Igorjem Juričem

Te dni nas na dirki po Franciji navdušujeta slovenska kolesarja Roglič in Pogačar, včeraj sta dosegla že tretjo dvojno zmago. Belgijci so na Touru doslej zmagali 18-krat, ikona belgijskega kolesarstva Eddy Merckx je bil v začetku 70-tih serijski zmagovalec in na dirki vseh dirk slavil kar 5x. Kako v Belgiji spremljajo letošnji Tour, kako gre belgijskim kolesarjem in seveda, ali poznajo dvojec Roglič/ Pogačar?

Belgjsci navdušeno spremljajo Tour, veliko pozornosti sta deležna tudi naša fenomenalna Roglič in Pogačar. Mogoče lahko kot zaniivost povem, da je z mano stopil v stik novinarski kolega enega od časopisov, ki izhaja v flamskem delu države, ker ga je zanimalo vse tako o Rogliču in Pogačarju kot tudi o kolesarski evforiji pri nas in tudi kakšen odnos imamo Slovenci do športa. Komentator belgijske televizije je nedeljski zmagovalni prihod Pogačarja in Rogliča pospremil s slovenskimi besedami: "Dobra tekma"

Belgija ima izjemno pivovarsko tradicijo, pred 4 leti je Unesco belgijsko pivo razglasil za neopredmeteno kulturno dediščino človeštva. Povprečen Belgijec sicer spije 84 litrov piva letno. Kako pa je z belgijsko vinsko karto? Malo za šalo in hkrati tudi čisto zares vprašanje: ali se je belgijska trgatev že začela?

Morda je manj znana belgijska tradicija gojenja grozdja v rastlinjakih, ki so jih ogrevali s premogom, ki ga je bilo v Belgiji obilo. Potem pa se je zgodil vstop Grčije in nekaj pozneje Španije in Portugalske v predhodnico današnje Evropske Unije, kar naenkrat se je na tržišču pojavilo veliko poceni grozdja iz dežel, kjer nasade grozdja ogreva sonce namesto premoga.

 

Bojan Leskovec, Igor Jurič