Jutranji pogovor z bruseljskim dopisnikom Igorjem Juričem

Bruselj, ki je ena od federalnih enot, je tako po manjši zamudi, ker je bilo treba sprejeti še zakonsko podlago, s petkom uvedel t.i. covid varnostno potrdilo.

Čez 14 dni, se pravi 1.novembra, ga bodo uvedli tudi v drugi frankofonski regiji Valoniji in bo prav tako veljal za zdaj do sredine januarja. Potem pa imamo tudi še flamsko oziroma nizozemsko govorečo Flandrijo, kjer pa se za tak ukrep sploh ne bodo odločili in so sprostili že večino proticovidnih ukrepov. Razlog za tako različne ukrepe je zelo preprost - stopnja precepljenosti. Flandrija je v samem evropskem vrhu, saj je cepljenih že več kot 86 odstotkov prebivalcev, Walonija je pri 76, Bruselj pa caplja močno zadaj s komaj 56 odstotki in to kljub temu, da se oblasti trudijo na vse načine spodbuditi cepljenje.

Belgija ni le dežela piva, pomfrija in čokolade, temveč na nek način tudi središče evropskega stripa.

Mene osebno je recimo res presenetilo, ko sem prišel pred skoraj 3 leti v Bruselj, da je po mestu ogromno zgradb katerih stene so spremenjene v murale na njih pa večinoma različni stripovski junaki. Od takih, ki so znani tudi pri nas v Sloveniji - recimo Tintin, Smrkci, Lucky Luke do junakov, ki živijo med Belgijci. Obstaja celo posebna pot po Bruslju in interaktiven zemljevid, da si lahko pogledate vse te murale.

Pred tremi leti, po več kot 100 letih, so spet opazili prvega volka, pravzaprav volkuljo na ozemlju Belgije.

Naravovarstveniki so bili navdušeni, malo manj pa lovci in predvsem rejci živali. No v teh letih se je njihova slaba volja samo še povečala. Zdaj je verjetno na ozemlju Belgije že kakih 10 volkov, točnega števila nihče ne ve, kar se volkovi lahko selijo zelo daleč. Potem nekaj jih je končalo pod kolesi avtomobilov, za enega se pa zdaj naravovarstveniki bojijo, da je postal žrtev nasprotnikov volkov.

Bojan Leskovec, Igor Jurič