K uresničevanju človekovih pravic lahko pripomore vsak posameznik

10. decembra 2018 bo minilo 70 let od sprejetja Splošne deklaracije človekovih pravic na tretjem zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov v Parizu, enega od najpomembnejših dokumentov 20. stoletja.

Na oblikovanje Splošne deklaracije človekovih pravic je odločilno vplivala globalna izkušnja grobih, množičnih in sistematičnih kršitev človekovih pravic v desetletjih pred njenim nastankom. Sedemdeset let po njenem nastanku 30 členov iz deklaracije še vedno ni samoumevnih. Sodobnost pa postavlja pred njih celo nove izzive, kot so vse večji prepad med revnimi in bogatimi, širjenje populizma, nacionalizma in ksenofobije, konflikti, hitro širjenje informacij, kar omogoča tudi več manipulacij, omejevanje pravic v imenu varnosti, politični voditelji, ki dobiček postavljajo pred človekove pravice. Hkrati pa sodobnost v premislek o človekovih pravicah vnaša nove komponente, kot so pravica do čistega okolja in varne hrane, pravica do naravnih virov, na primer do vode, do trajnostnega razvoja, pravica do spletne varnosti, do varovanja zasebnosti in še številne druge.

To je zadnja radijska oddaja Moje, tvoje, naše – človekove pravice, v kateri smo predstavili Splošno deklaracijo človekovih pravic ob 70. obletnici njenega nastanka.

Hvala Andreji More za lekturo, Ani Jarc za fotografije.

Rajka Pervanje