Hinko Nučič - režiser in gledališki organizator
Poskus sporazuma med slovenskimi liberalnimi in katoliškimi politiki
Leta 1944 - v Ljubljani prisega, pri Črnomlju pesem

*Vabimo vas k poslušanju zvočnega zapisa, ki predstavlja razširjeno različico rubrike "Na današnji dan." Pogosto so ji dodani tudi dragoceni posnetki, ohranjeni v arhivu Radia Slovenija.*

Kmečki punti so bili oboroženi upori kmetov proti zemljiški gospodi zaradi fevdalnih obremenitev v zgodnjem srednjem veku.

Slovenskim kmetom se je položaj še zlasti poslabšal v 15. stoletju zaradi turških vpadov, samovolje fevdalcev in novih obremenitev ob razvoju denarnega gospodarstva in obrambnih potrebah. Kmetje so poskušali uveljaviti staro pravdo, kot so pravili, v več uporih, med njimi je bil tudi veliki tolminski upor leta 1713, ki je zajel vso Goriško in se širil tudi na Kranjsko, pravzaprav zadnji večji punt zatiranih slovenskih kmetov proti tedanji zemljiški gospodi. Pripravili in vodili so ga Gregor Kobal, doma iz Podsel pod Mostom na Soči, Ivan Gradnik, Lovro Kragulj in Martin Munih. Uporniki kljub začetnim uspehom niso bili kos dobro izurjeni in oboroženi cesarski vojski, ki je prihitela na pomoč preplašeni gosposki. Cesarska vojska je punt zatrla zelo maščevalno in kruto.

Voditelje upora so obsodili na smrt in Gregorja Kobala 20. aprila 1714 obglavili v okolici Gorice.

Stane Kocutar