Konec cenzure omogočil izid Prešernove Zdravljice
Deportacije prekmurskih Judov
Diehl-Oswaldov dachauski proces

*Vabimo vas k poslušanju zvočnega zapisa, ki predstavlja razširjeno različico rubrike "Na današnji dan." Pogosto so ji dodani tudi dragoceni posnetki, ohranjeni v arhivu Radia Slovenija.*

Jože Ciuha, slikar, ilustrator in grafik, je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorjih Francetu Miheliču in Gojmirju Antonu Kosu.

Diplomiral je leta 1950, študij pa je nadaljeval na specialki za zidno slikarstvo pri profesorju Slavku Pengovu. Pozneje je na univerzi v Rangunu v Mjanmaru študiral budistično kulturo in filozofijo in sredi sedemdesetih let  vodil seminar za svobodno slikarstvo na Mednarodni poletni akademiji v Salzburgu. Bil je izredni profesor, predaval je na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani in tudi predsednik Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov.  Pomemben prispevek k slovenski likovni umetnosti so zlasti njegove slike na pleksi steklu, ki jih je ustvarjal od šestdesetih let 20. stoletja. *Posnetek  


Napisal je tri potopisne knjige iz potovanj po Aziji, Južni Ameriki in Združenih državah Amerike ter knjigi spominov Kronika sedmih pozab in Dolga pot.

Slikar in grafik Jože Ciuha, ki sodi med naše vodilne slikarje druge polovice 20. in začetka 21. stoletja, se je rodil pred 100 leti (1924) v Trbovljah.

Stane Kocutar