Od avstro-ogrske kadetnice do Centra vojaškega izobraževanja Slovenske vojske
France Mihelič, slikar in grafik z motivi iz domačega okolja
Od dneva Osvobodilne fronte do dneva upora proti okupatorju

*Vabimo vas k poslušanju zvočnega zapisa, ki predstavlja razširjeno različico rubrike "Na današnji dan." Pogosto so ji dodani tudi dragoceni posnetki, ohranjeni v arhivu Radia Slovenija.*

Pesnik, prevajalec, urednik in novinar Slavko Kočevar, znan kot Slavko Jug, je v Ljubljani študiral primerjalno književnost, deloval kot književnik in nato kot novinar in urednik literarnih oddaj pri Radiu Maribor.

Kot dijak je začel urejati tiskan list Svit, pozneje so izšle vse štiri njegove pesniške zbirke, namenjene odraslim: Dobro sonce, Verzi, Kanarčkovi škornji in ob šestdesetletnici izbrane pesmi: Ko mine čas. *Posnetek  Svoje ustvarjalno delo je namenjal tudi mladim. Zanje je objavljal v revijah Ciciban, Kurirček, Pionir, Pionirski list, Vrtec in v reviji Mladi rod iz Celovca. V knjižni izdaji je njegova otroška poezija zbrana v pesniški zbirki Nasmejane črke.

Slavko Kočevar Jug – rodil se je pred 90 leti (1934), je označen za enega najbolj mariborskih pesnikov, saj je z mestom povezal svoje življenje ter literarno in novinarsko kariero. 

Stane Kocutar