Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Politično udejstvovanje, nestrpnost doma in na tujem, Romi po svetu in romski jezik v tem letu

Kdo je postal novi predsednik sveta romske skupnosti, kako so potekale volitve romskih svetnikov, kdo vodi vladno komisijo za zaščito romske skupnosti? V Naših poteh povzemamo dogajanje na političnem področju romske skupnosti v iztekajočem letu. Svet romske skupnost naprimer, je vzpostavljen in deluje brez romskih svetnikov, predsednik foruma romskih svetnikov Darko Rudaš.

Romski svetniki že leta opozarjamo, na neučinkovitost Zakona o romski skupnosti. Naša ocena je, da Zakon ne prinaša predvsem tistih nujnih sprememb, ki jih romska skupnost potrebuje. Z neudeležbo oziroma s tem, da se ne potegujemo za članstvo v krovni organizaciji, pošiljamo jasno sporočilo, da ne želimo biti del sistema, ki ne deluje.

Odnosi in sobivanje Romov in večinskega prebivalstva v Sloveniji in na tujem ni vedno najboljše, pogosto se zaostri do te mere, da prihaja do konfliktov in nestrpnosti. Kaj lahko povzroči nestrpnost, bi se vsi skupaj morali zavedati in naučiti iz ne tako zelo oddaljene zgodovine, je ob obisku prvega Festivala strpnosti leta 2015 v Ljubljani, povedal novembra preminuli Branko Lustig.

Temu bi morali nameniti več pozornosti. Kljub temu, da je to težko, bi morali imeti mladi vsaj enkrat čast, spoznati preteklost. Vsakič znova sem po ogledu filma s podobno vsebino ganjen do solz. Moje sporočilo mladim in starim zato je, glejte filme. Berite o zgodovini. Če se pozabi se bo ponovila in to se ne sme nikoli več zgoditi.

Spomnili smo se, kje vse smo bili in kaj vse smo izvedeli in se naučili o značilnostih in posebnostih romskega jezika.

Enisa Brizani