Med željami otrok so tudi povsem osnovne življenjske potrebščine

Alia, Vanja in David - podpisujejo se samo z imeni - so najožji pomočniki treh zimskih botrov, torej, Miklavža, Božička in dedka Mraza. Že osem let skrbijo, da pisma želja, ki jih napišejo otroci, pridejo v prave roke. Tudi letos, ko so okoliščine otežene, a je tudi stiska marsikatere družine večja. Pisma so ganljiva, z leti človek sicer dobi tršo kožo, razlaga Alia, a ob branju žalostnih zgodb vedno tečejo solze.

"Pogosto se je dogajalo, da v pismu ni bila dopisana konfekcijska številka ali številka obutve. Pa nam je potem enkrat ena mamica povedala, da ne ve, katero številko čevljev ima otrok, saj vedno dobi rabljene. Ki so otroku vsaj približno prav."

Majhni otroci večkrat napišejo želje povezane s hrano. Starejši te primarne potrebe potlačijo. Kot pravi David, eden od pomočnikov treh zimskih botrov, otrok ne razume, kaj je mesečni strošek bivanja, enostavno si želi vsaj enkrat v življenju dobiti nekaj, kar mu sicer ni dano in kar ima morda tudi sošolec. In ni rabljeno.

"Njim je predvsem pomembno, da bi bili sprejeti v družbo in da bi bili enaki sovrstnikom. Tudi oni tečno vedo, kakšni modeli superg so letos modni, kakšni telefoni,..."

Gre za sodelovanje z enotami Zveze prijateljev mladine in drugimi humanitarnimi društvi. Akcija poteka tako, da otroci napišejo pismo enemu od treh zimskih botrov, pisma potem pomočniki naložijo na spletno stran trijezimskibotri.si. Med pismi obdarovalec izbere enega (ali več) ter do navedenega roka darilo dostavi na dogovorjeno mesto oziroma letos pošlje po pošti. Zvesta obdarovalka Halida to počne celo iz Švice:

"Spontano sem se odločila sodelovati, ker sem tudi jaz kot otrok bila v nehvaležni življenjski situaciji. Po najboljših močeh poskušam enemu ali več otrokom polepšati praznike. Čeprav bi najraje prevzela kar vsa pisma."

Dobra novica: pisma so bila letos prevzeta v enem dnevu!

Nadia Petauer