Maturitetni izpit iz kemije je sestavljen iz pisnega dela in laboratorijskih vaj. Kako je letošnje delo na daljavo vplivalo na pripravo vaj, kakšno znanje preverjata pisna dela in kako se nanju čim bolje pripraviti ter koliko je lahko v pomoč periodni sistem, ki je dodatek izpitu – o vsem tem se je z Matejo Godec, profesorico kemije na ljutomerski Gimnaziji Franca Miklošiča pogovarjala Tadeja Bizilj.

Kako je lahko periodni sistem v pomoč in kdaj morajo maturanti začeti ponavaljati snov za ta izpit na maturi

Maturitetni izpit iz kemije je sestavljen iz pisnega dela in laboratorijskih vaj. Kako je letošnje delo na daljavo vplivalo na pripravo vaj, kakšno znanje preverjata pisna dela in kako se nanju čim bolje pripraviti ter koliko je lahko v pomoč periodni sistem, ki je dodatek izpitu – o vsem tem se je z Matejo Godec, profesorico kemije na ljutomerski gimnaziji Franca Miklošiča pogovarjala Tadeja Bizilj.

Točke maturanti pogosto izgubljajo zaradi površnosti. Niso pozorni pri zapisovanju organskih formul, kjer mora biti zelo jasno zapisano, katera dva atoma sta povezana. Točke izgubljajo, če ne zapišejo enot pri računskem rezultatu. Ali če pozabijo dvosmerno puščico pri enačbah ravnotežja. Včasih tudi pri kakšni enostavnejši nalogi ne zapišejo postopka pri računskih nalogah, ampak samo rezultat, tudi to ni v redu, ali pa rezultat morebiti preveč ali celo nepravilno zaokrožijo. Vse te napake so stvar površnosti in hitenja, ki pa ni potrebno.

 

Tadeja Bizilj