Na našo glasbeno cesto se vrača izjemna šestintridesetletna reggae pevka, avtorica in producentka z nazivom Jah9. 13. marca je pri eni osrednjih neodvisnih reggae založb, newyorški V.P., izšel njen tretji studijski album z naslovom »Note To Self«. Besedila z razmislekom lepo podprejo pevkine izlete proti mnogim, pogosto nepričakovanim obzorjem, album pa jo samo še utrjuje na položaju ene najbolj samosvojih izvajalk sodobnega reggaeja.

Besedila z razmislekom lepo podprejo pevkine izlete proti mnogim, pogosto nepričakovanim obzorjem, album pa jo samo še utrjuje na položaju ene najbolj samosvojih izvajalk sodobnega reggaeja.

Na našo glasbeno cesto se vrača izjemna šestintridesetletna reggae pevka, avtorica in producentka z nazivom Jah9. 13. marca je pri eni osrednjih neodvisnih reggae založb, newyorški V.P., izšel njen tretji studijski album z naslovom »Note To Self«. Jah9 oziroma Janine Cunningham je bila rojena v obmorskem trgovskem mestecu Falmouth na zahodu Jamajke. Njen oče je pridigar, mati pa socialna delavka, tako da se je Janine že v otroških letih.spoznala s težavami, ki tarejo njeno sredino. Sprva je pela v cerkvenih zborih. Leta 1991 se je njena družina preselila v prestolnico Jamajke Kingston in Janine je šokiral kaos velikega karibskega mesta. Potegnila se je vase in se zatekla k pisanju pesmi. Kot avtorica se je prebila v javnost v študentskih letih, ko se je zagrela za rastafarjanstvo in roots reggae. Kmalu se je prebila med najbolj obetavne reggae pesnike. Pri petindvajsetih letih je obesila na klin službo in se posvetila izključno reggaeju. Za nadimek si je izbrala Jah9, kakor so jo v družini klicali v otroških letih. Leta 2013 je izšel njen album prvenec, ki je z avtorsko samosvojim izrazom navdušil glasbene sladoskusce. Roots reggae, prepojen z reggae pesništvom, je uspelo navezala na sodobne oblike reggaeja, predvsem na dub, na afriško etno glasbo in na jazzovsko improvizacijo. Jah9 odlikuje tudi izjemen, za mnoge čaroben glas. Na drugem albumu »9« iz leta 2016, s katerim nas navdušila tudi na naši glasbeni cesti, je svoja glasbena raziskovanja še poglobila. Z njim je roots reggae popeljala na povsem nova glasbena obzorja. V svojem glasbenem kotlu ves čas meša množico glasbenih izrazov, ob roots reggaeju in dubu še blues, soul, jazz in afro jazz, latino, psihedelijo, tudi new age in art rock. Skladbe so odprte za improvizacijo in eksperimentiranje. Janinino petje je ponovno izjemno, osvobojenih vseh zamejujočih žanrskih spon, prežeto z meditativnostjo. V besedilih se prepletajo rastafarjansko mistične in družbeno angažirane teme. Novi album »Note To Self« je po glasbeni plati na trenutke sprejemljivejši, a hkrati še za stopnjo bolj pogumno razpet med različnimi glasbenimi žanri, tako da glasba na njem povsem pobegne žanrskim opredelitvam, največkrat pa se giblje med soulom, afrom, jazzom, roots reggaejem in dubom. Besedila z razmislekom, podprta z rastafarjanstvom in ščepcem new agea (Jah9 vodi tudi dejavnice joge), lepo podprejo pevkine izlete proti mnogim, pogosto nepričakovanim obzorjem, album »Note to Self« pa jo samo še utrjuje na položaju ene najbolj samosvojih izvajalk sodobnega reggaeja.

 

 

 

 

 

Peter Barbarič, Prvi