So stvari, za katere si vsi želimo, da jih nihče ne bi doživel niti prvič. Spolno nasilje je gotovo nekaj takšnega, a žal so mladi, ki so se srečali na snemanju oddaje, doživeli tudi to. Kako so se soočali s težkimi izkušnjami, kje iskati pomoč in kako postaviti meje, je le nekaj vprašanj, na katera so odgovarjali. V tem delu bomo obravnavali spolno nasilje, zato lahko slišano sproži spomine na travmatične izkušnje. Poslušaj torej takrat, ko imaš ob sebi podporo, ki jo potrebuješ.

Prvič na skitu

Če si žrtev nasilja, se obrni po pomoč k odrasli osebi, ki ji zaupaš, ali na spodnje organizacije:

- SOS telefon: 080 11 55, sostelefon@drustvo-sos.si

- Policija: 113, anonimni telefon 080 12 00, anonimna e-prijava

- Tom telefon: 116 111

- Društvo za nenasilno komunikacijo

Spolno nasilje je dejanje, ki vključuje fizično ali psihično prisilo, zlorabo ali izkoriščanje spolnosti ali spolne identitete neke osebe brez njenega soglasja ali s soglasjem, ki ni pristno in prostovoljno. To je resna oblika kršenja človekovih pravic in ima lahko dolgotrajne in uničujoče posledice za žrtve. Pred spolnim nasiljem ste z zakonom še posebej zaščiteni mladi, saj ne morete podati soglasja, torej je vsako spolno dejanje z osebo, ki je mlajša od 15 let, nasilje, odgovornost in krivdo pa nosi starejša oseba. Vsako dejanje, ki se zgodi brez soglasja, je nasilje. Ker govorimo o spolnosti, je to spolno nasilje, spolni odnos brez soglasja je posilstvo.

Pogovore mladih, ki so se odzvali na povabilo k sodelovanju pri projektu Prvič, smo posneli v Centru mladih v Kopru in Dijaškem domu Poljane v Ljubljani. V oddaji oziroma podkastu Prvič boste slišali, kaj so povedali o tem, kdo jih privlači. Bili so odkriti in brez dlake na jeziku, zato so oddaje primerne za starejše od 12 let.

Pri snemanju so sodelovali Mia Koritnik, Lina Šoper Rijavec, Lavra Malavašič, Jana Petelin Zadnik, Tilen Lajevec, Alexander Stanič, Marko Ponjavič, Ana Vida Resnik, Lučka Novak, Timotej Klinec, Leonardo, Martin Kodarin, Taja Golob, Eva Ipavec. Več o njih na tej povezavi.

Slovar spolne vzgoje - Soglasje

Slovar spolne vzgoje – Doxing  

Slovar spolne vzgoje – Skrivna odstranitev kondoma

Urška Henigman