Resna veza ali »situationship«? To je zdaj vprašanje! A le eno od vprašanj, na katero so mladi odgovarjali v tokratni oddaji. Govorili so tudi o vrednotah, kaj jim je v zvezi pomembno, kaj pričakujejo od osebe, s katero so v razmerju in kaj imajo z razmerji opraviti memi!

Prvič na skitu

Na različnih koncih sveta imajo ljudje različna pričakovanja o tem, kako naj bi bilo videti razmerje. Ponekod še danes ni nenavadno, da imajo pri izbiri partnerjev pomembno vlogo starši, drugje je to nesprejemljivo. Marsikje velja, da se morata partnerja, če želita skupaj živeti in imeti družino, tudi poročiti, ženska do poroke ne sme imeti spolnih odnosov, odnosi oseb istega spola pa so prepovedani. Razlike med različnimi kulturami so velike. V Sloveniji smo leta 1977 dekriminalizirali moška homoseksualna dejanja, od leta 2022 pa imamo nov zakon, ki daje istospolnim parom možnost sklenitve zakonske zveze in posvojitve otroka. Danska je denimo kot prva država na svetu poroke istospolnih parov uzakonila leta 1989.

Pogovore mladih, ki so se odzvali na povabilo k sodelovanju pri projektu Prvič, smo posneli v Centru mladih v Kopru in Dijaškem domu Poljane v Ljubljani. V oddaji oziroma podkastu Prvič boste slišali, kaj so povedali o tem, kdo jih privlači. Bili so odkriti in brez dlake na jeziku, zato so oddaje primerne za starejše od 12 let.

Pri snemanju so sodelovali Mia Koritnik, Lina Šoper Rijavec, Lavra Malavašič, Jana Petelin Zadnik, Tilen Lajevec, Alexander Stanič, Marko Ponjavič, Ana Vida Resnik, Lučka Novak, Timotej Klinec, Leonardo, Martin Kodarin, Taja Golob, Eva Ipavec. Več o njih na tej povezavi.

Urška Henigman