O čem sploh govorimo, ko govorimo o prvem spolnem odnosu? To je bilo prvo vprašanje, na katerega so odgovarjali mladi, ki so se zbrali za pogovor v oddaji Prvič z nekom. Seveda pa jih je steklenica resnice pripeljala tudi do vprašanja, kako se spomnijo prvega spolnega odnosa, kaj jim je bilo pomembno in kako so se počutili po njem. Opozorili so, da so pri spolnosti zanje pomembna tudi čustva in predvsem komunikacija. Izvedeli bomo tudi, kakšne izkušnje si želijo mladi, ki prvega spolnega odnosa še niso doživeli. Mladi so se pogovarjali iskreno in brez dlake na jeziku, zato je oddaja primerna za osebe, starejše od 12 let.

Prvič na skitu

Odnos do tega, kdo lahko seksa s kom, kdaj in v kakšnih okoliščinah, kaj je dovoljeno, pričakovano in kaj prepovedano oziroma kaznivo se je močno spremenilo. Še pred sto leti je bilo v času stroge katoliške meščanske morale družbeno sprejemljivo, da seksata poročena moški in ženska, kadar želita narediti otroka. O užitku se ni govorilo, samozadovoljevanje je bilo strogo prepovedano, govorili so celo o tem, da je škodljivo za zdravje. V povezavi s spolnostjo je bilo veliko sramu in krivde. Seveda so obstajala dvojna merila za ženske in za moške, kar so utemeljevali s tem, da so moški po naravi lovci, ženske pa imajo po naravi materinski nagon.

Danes vemo, da narava daje neke okvirje, družba in kultura pa sta tisti, ki vplivata na to, kako se to, kar je zapisano v genih, izrazi v resničnem življenju. Zahodni svet, kamor se uvršča tudi Slovenija, ima danes permisivno liberalno spolno kulturo. To med drugim pomeni, da ni dovoljen le seks med moškim in žensko za namene reprodukcije, temveč tudi seks za užitek, znotraj soglasja je dovoljeno skoraj vse, odločitve sprejemajo posameznice in posamezniki sami. To pa ne pomeni, da družba in kultura na te odločitve nimata nobenega vpliva.

Pogovore mladih, ki so se odzvali na povabilo k sodelovanju pri projektu Prvič, smo posneli v Centru mladih v Kopru in Dijaškem domu Poljane v Ljubljani. V oddaji oziroma podkastu Prvič boste slišali, kaj so povedali o tem, kdo jih privlači. Bili so odkriti in brez dlake na jeziku, zato so oddaje primerne za starejše od 12 let.

Pri snemanju so sodelovali Mia Koritnik, Lina Šoper Rijavec, Lavra Malavašič, Jana Petelin Zadnik, Tilen Lajevec, Alexander Stanič, Marko Ponjavič, Ana Vida Resnik, Lučka Novak, Timotej Klinec, Leonardo, Martin Kodarin, Taja Golob, Eva Ipavec. Več o njih na tej povezavi.

Slovar spolne vzgoje - Soglasje

Moja roka, tvoja roka

Raziskava o spolnem vedenju mladih

Urška Henigman