Navadna čigra po izgledu spominja na rečnega galeba. Je malo manjša od te vrste, ima tanjša in bolj podolgovata krila. Je pretežno bele barve s sivkastimi perutmi, ima rdeč kljun in črno kapo na glavi. Pri nas te ptice gnezdijo na reki Dravi, v Škocjanskem zatoku in v Sečoveljskih solinah. Navadna čigra v Slovenijo pride aprila, ostane do avgusta. Seli se v subsaharsko Afriko, vse do Južne Afrike.

Sorodnica galeba med lahkotnim letom spominja na lastovke

Navadna čigra po izgledu spominja na rečnega galeba. Je malo manjša od te vrste, ima tanjša in bolj podolgovata krila. Je pretežno bele barve s sivkastimi perutmi, ima rdeč kljun in črno kapo na glavi.

»Za navadno čigro je značilen lahkoten let med lovom, ki precej spominja na lastovke,« pove varstveni ornitolog iz naravnega rezervata Škocjanski zatok Domen Stanič.

Pri nas te ptice gnezdijo na reki Dravi, v Škocjanskem zatoku in v Sečoveljskih solinah. »Poleg vode in rib, s katerimi se skoraj izključno prehranjujejo, te selivke potrebujejo tudi mirna območja, otočke, na katerih gnezdijo. Ti otoki so lahko naravni ali umetni,« pove sogovornik. Navadna čigra v Slovenijo pride aprila, ostane do avgusta. Seli se v subsaharsko Afriko, vse do Južne Afrike.

Oglašanje navadne čigre:

Posnel dr. Tomi Trilar.

Posnetke hrani Slovenski arhiv živalskih zvokov Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Andreja Gradišar