Mednarodno študijo s prebojnim odkritjem je vodil slovenski raziskovalec dr. Peter Korošec

Radijski kolega Iztok Konc se je v Kliniki na Golniku srečal s specialistom za alergije dr. Petrom Kopačem, govoril pa je tudi z molekularnim genetikom dr. Petrom Korošcem, vodilnim znanstvenikom prelomne študije, s katero je mednarodna skupina raziskovalcev dokazala, da ima do 30 odstotkov pacientov, ki so najbolj alergični na strup ose ali čebele, to so tisti, ki lahko zaradi pika tudi umrejo, v osnovi genetsko motnjo. Študija odmeva v strokovni in širši javnosti; objavljena je bila v eni najuglednejših alergoloških strokovnih revij v European Journal of Allergy and Clinical Immunologay. Kaj odkritje pomeni za pacientke in paciente? Kako se bo spremenilo zdravljenje proti anafilaksiji z imunoterapijo?

Prof. dr. Peter Korošec je vodja Laboratorija za klinično imunologijo in molekularno genetiko na Kliniki Golnik ter glavni raziskovalec in vodja mednarodne raziskovalne skupine, ki je opravila študijo

Doc. dr. Peter Kopač je vodja Alergološke enote na Kliniki Golnik in soavtor raziskave

Originalni naslov študije: "High burden of clonal mast cell disorders and hereditary α- tryptasemia in patients who need Hymenoptera venom immunotherapy"

Povezava do obvestila Klinike Golnik in originalne študije TUKAJ

Ob Kliniki Golnik so pri raziskavi sodelovali še Medicinska fakulteta v Gradcu, Univerzitetni klinični center Zagreb, Medicinska fakulteta v poljskem Krakovu in Nacionalni inštitut za zdravje v ZDA. V to veliko multicentrično študijo sta bili vključeni 1502 osebi iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Poljske.

Foto: levo Peter Kopač, desno Peter Korošec/ Barbara Jenko, Klinika Golnik

Iztok Konc